Készlet hiány elszámolása

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi áruból( ital) leltárhiány keletkezett. Ennek egy része törésből, illetve valószínűsíthetően dolgozói lopásból adódik. A vállalkozás a beszerzést ELÁBÉ-ként könyveli, majd év végén vezeti át a készletek közé. Kérdésem az lenne, hogy a leltárhiánynak milyen adózási vonzata van. Meg kell-e emelni év végén az összeggel a TAO alapot illetve keletkezik-e áfa fizetési kötelezettség. Van-e valamilyen jogszabály arra vonatkozóan,hogy mekkora lehet a selejt mennyisége, ami még belefér a normál üzletmenetbe, persze megfelelően dokumentálva az esetleges pl. üvegtörést.

Válasz

A MT. 170 § (3) bek. értelmében:
Kollektív szerződéses rendelkezés vagy a felek eltérő megállapodása hiányában a munkáltató állapítja meg a munkáltató szervezete, illetve a leltározási szempontból önálló szervezeti egység sajátosságainak figyelembevételével
a.    a forgalmazási veszteség elszámolható mértékét, illetve arányát,
b.    azoknak az anyagoknak, áruknak a körét, amelyek után az anyag jellegére, méretére, a raktározás, illetve a tárolás feltételeire való tekintettel forgalmazási veszteség nem számolható el,
c.    a leltári készlet átadásának és átvételének módját és szabályait,
d.    a leltárhiány meghatározásának szabályait,
e.    a leltári készlet biztonságos megőrzését szolgáló munkáltatói kötelezettségeket.
A munkavállalót a (3) bekezdés a)-e) pontja szerint meghatározott feltételekről a leltárfelelősségi megállapodás megkötését, illetve a leltáridőszak kezdetét megelőzően tájékoztatni kell.
A leltárhiányért a leltárfelelősségi megállapodást kötött munkavállaló
vétkességére tekintet nélkül felelősséggel tartozik.

A leltárhiányért fennálló felelősség előfeltételei:
•    leltárfelelősségi megállapodást kötöttek a felek,
•    megtörtént a leltári készlet szabályszerű átadás-átvétele,
•    a leltárhiány a kialakított leltározási rend szerint lebonyolított, a teljes leltári készletet érintő leltárfelvétel során került megállapításra.


Amennyiben a felelősség nem állapítható meg,és/vagy  a vállalkozás nem térítteti meg a munkavállalóval abban az esetben a  Tao-tv.(  3. sz. melléklet  A/5. pontja ) adózás előtti eredménymódosítást (növelést) - nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség címen - ír elő a könyv szerinti értéknek megfelelő összegben, akkor, ha egyértelműen megállapítható, hogy a hiány megfelelő gondosság mellett nem merült volna fel, vagy ha az adózó - az ésszerű gazdálkodás követelményeit figyelembe véve - nem tett meg mindent a hiányból eredő veszteség mérséklésére. A gondosság vizsgálatánál figyelembe kell venni az eszköz fizikai jellemzőit, értékét, a tárolás körülményeit.