Kacagó számvitel - Megreformáljuk a számlakeretet!

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Egyik barátnőm, Erika, szakmabeli – már a főiskolán is csoporttársak voltunk –, egy neves cég számviteli vezetőjeként örömmel támogatja a reménybeli, illetve kezdő kollégák, kolléganők szakmai fejlődését. Ezért is fogadja szívesen a közgazdász-jelölteket, illetve a számvitel szakos egyetemi- és főiskolai hallgatókat szakmai gyakorlatra az általa vezetett vállalkozáshoz.

Erika rendkívül nyugodt, türelmes, kiegyensúlyozott alkat. Ezért is volt meglepő, amikor feldúltan érkezett a szokásos baráti sütizésünkre, kedvenc belvárosi kávézónkba.

-Ezt nem fogjátok elhinni!- lihegte feldúltan.

-Mi történt? Megint elfelejtetted hol parkoltál? – kérdezte Ica (szintén szakmabeli, és szintén egykori csoporttárs).

-Az új gyakornok! Hihetetlen a csaj! - panaszolta Erika, figyelemre se méltatva a gonoszkodó célzást a nemrég kétszer is – igaz, mérlegidőszakban - előforduló „ellopták a kocsimat” pánikra.

-Az még hagyján, hogy kijelentette, alapjaiban hibás a könyvelési programunk pénztár-modulja, mert csak az ellenszámla kontírozását kéri - azaz szerinte „féllábas” -, és rendkívül meglepi, hogy ezt eddig még senki nem vette észre a cégnél. Ezt betudtam annak, hogy „iskolás” a számviteltudása.  Amit ma művelt, az viszont túlmegy minden határon!

Látszott, alig várjuk, hogy kiderüljön, mivel lehet ezt még „megfejelni”. (Kivéve Mártit, aki szintén barátnő, de iparművészként nem érezhette át a helyzet súlyosságát.)

-Ma délelőtt odasétált az íróasztalomhoz - folytatta Erika rekedten -, kezében a számlarendünk egyik kinyomtatott, és piros filccel – szerintem összefirkált, szerinte „kijavított”- példányával. És… és.. azt mondta… - Erika itt elhallgatott és nagyot sóhajtott.

-És? Folytasd már, mit mondott?!- nógattuk.

-Azt mondta - Erika nagyot kortyolt a narancslevéből -, hogy a számlatükrünk döbbenetesen elnagyolt, használhatatlan munka, biztosan csak leszedtük a netről egy másik cégét… De ő kijavította, „kigyomlálta” a felesleges számlákat!

-Nincs igaza? - firtatta Ica. - Előfordul, hogy …hmm…, hogy a számlatükörben olyan számla is „becsúszik”, amelyre a vállalkozás egyáltalán nem fog könyvelni.

-Előfordul, de nem nálunk!- tiltakozott öntudatosan Erika. Ráadásul – folytatta- a 468-as számlát is törölte, mondván semmi szükség rá, a 466-467-es számlák egyenlege éppen elég információt ad áfa-ügyben.  Próbáltam megmagyarázni neki, miért nem hagyhatjuk ki a 468-as számlát a dologból…

-Sikerült meggyőznöd? – érdeklődtem.

-Dehogy! De ez még nem minden! Felhívta a nagyfőnököt, mondván kötelessége figyelmeztetni a cégnél uralkodó borzalmas állapotokra, az én szakmai szűklátókörűségemre, és hogy irigyen útját állom az innovatív kezdeményezéseknek... 

Azok számára, akik még éppen csak tanulgatják a könyvvitel szabályait, a méltatlanul üldözött 468. Általános forgalmiadó-elszámolási számláról el kell árulnunk, hogy „ő” a számviteli törvény szerint az adó-elszámolási időszakonként, a pénzügyi teljesítéssel azonos összegű (azaz a NAV-nak befizetett, illetve adott esetben onnan visszaigényelt) áfa nyilvántartására hivatott. Ellenpárja a 384. Elszámolási betétszámla (illetve, ha valamely más adónemben túlfizetésünk volt, és azt kértük az adóhatóságtól, hogy azt az áfára vezessék át, akkor az érintett, másik adónem számlája a könyvelési tétel másik lába).

A másik két számlára – a 466. Előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a 467. Fizetendő általános forgalmi adó számlákra, ahogyan azt elnevezésük is mutatja, a fizetendő, illetve az abból levonható adó összegét könyveljük.

Kettőjük egyenlege ugyan megmutatja, hogy az adott időpontban év elejétől összesen, vagy a lekérdezett időszakban vajon a fizetendő vagy a levonható adó-e a több, de semmit sem árul el az áfa pénzügyi helyzetéről, azaz arról, mennyit kell adott időszakra még befizetni, vagy esetleg a korábbi elszámolási időszakokból túlfizetésünk, követelésünk van az említett adónemben.  A fentebb említett két számla egyenlegeit év végén átvezetjük a 468-as számlára. Az áfához kapcsolódó pénzmozgások – év közbeni utalások, visszaigénylések - adataival együtt így a 468-as számla a tárgyév utolsó áfa bevallási időszakában keletkezett áfa fizetési kötelezettséget mutatja.

Amennyiben Követel az egyenlege, akkor fizetési kötelezettséget mutat és  a mérlegben egyéb rövid lejáratú kötelezettség lesz. Abban az esetben viszont, ha Tartozik az egyenlege, akkor áfa visszaigénylési lehetőséget jelez, és a mérlegben egyéb követelésként jelenik meg.

 

Amint látjuk, a jelenlegi számviteli szabályok mellett a szóban forgó számla nem küldhető nyugdíjba.

A 468-as főkönyvi számla kálváriája – akár hiszik, akár nem – valóban megtörtént, méghozzá egy komoly, a tőzsdén is jegyzett vállalkozásnál. Barátnőm tényleg ennek a cégnek a számviteli vezetője, és tényleg szeretettel fogadta/fogadja a gyakornokokat. Ezek közt akadt tehetséges, szorgalmas, és kevésbé tehetséges, sőt lustácska is. A történet negatív hőse páratlan a maga nemében. Legyen ez mentség a számára - és egyben a számviteloktatás számára is.  (Az ügyben még érintett – egyébként méltán elismert- felsőoktatási intézmény megérdemli, hogy nevét ne áruljuk el.)