Jövedelem kivét

Kérdés

A tbj. tv. előírásai alapján a biztosított -főállású- egyéni vállalkozó a vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét, után fizeti meg az előírt járulékokat. A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. Az egyéni vállalkozó havonta a fentieknek megfelelően- a minimálbér után- rendszeresen megfizeti a járulékokat. A vállalkozó jövedelem kivétet nem számolja-nem veszi ki- havonta, hanem csak a második félévben esetleg évvégén,ahogyan a pénztára engedi, így előfordul,hogy a tárgy időszakban-lekönyvelt- a jövedelem kivét összege meg haladja a tárgy havi-bevallott- minimumként figyelembe vett jövedelem összegét. Meg jegyzendő,hogy éves szinten a jövedelem kivét nem éri el a járulék alapként-kötelezően- figyelembe vett jövedelem összegét, még is úgy érzem,hogy a vállalkozó bevallása és járulék fizetése nem felel meg a tbj.tv.előírásainak. Ebben kérném a szakértők és Kedves fórumozok véleményét segítségét. Köszönettel:K.M.

Válasz

A vállalkozó a kérdés szerint megfizeti minden hónapban az előírt járulékokat, csak nem veszi fel a pénztárból a nettő járandóságot, csak amikor pénzügyi lehetősége van rá.
Ebben az esetben az eljárás megfelel a tbj. előírásainak, de ügyelni kell rá, hogy  olyan analitikával rendelkezzen, amelyből egyértelműen kiderül, hogy mennyi havi szinten  az előírt kivét összege és a  fel nem vett járandóság.