Ingatlan bérbeadás.

Kérdés

Férjemmel ingatlan bérbeadással foglalkozunk .Egy Kft-nek adtuk bérbe mezőgazd. épületünket aki továbbadta egy másik Kft.-nek .Az épületen beruházást hajtott végre valamint különböző gépeket ,fogyóeszközöket vásárolt.Most ki akar szállni az egészből és bizonyos összeget kér tőlünk ennek fejében,mert a másik bérlő továbbra is bérelné az épületet ,de csak ha maradnak az eszközök.Kérdésem hogyan tudjuk a megvásárolt eszközöket ktg.-ként elszámolni? Az az épületnek 29/40-ed és 11/40-ed arányban vagyunk tulajdonosai így kérjük a számlát? Kérem sziveskedjenek válaszolni. Köszönöm.

Válasz

A kérdésből arra lehet következtetni,  hogy magánszemélyként, nem egyéni vállalkozóként  foglalkoznak ingatlan bérbeadással.  Ebben az esetben az szja törvény 3. számú melléklete szabályozza az összevont adalap megállapításánál  - a tételes  költségelszámolás választása esetén -  elszámolható költségeket.
A magánszemély költségként számolhatja el a bevétel megszerzésével közvetlenül összefüggő kiadásokat, korlátozott mértékű átalányban az értékcsökkenést. 
Fő szabályként elmondható, hogy” Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják.
Nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek a személygépkocsi.
A magánszemély költségként számolhatja el a bevétel megszerzésével közvetlenül összefüggő kiadásokat, korlátozott mértékű átalányban az értékcsökkenést.

A fentiekből következik, hogy amennyiben a beszerzés kizárólag a bérbeadási tevékenység érdekében merül fel, úgy költségként elszámolható. A számlát nem kell megbontani, mert az szja törvény éttelmében a bérbeadásból származó bevételt -  ellenkeő nyilatkozat hiányában -  a tulajdoni hányad arányában kell megosztani, és ebből az is követgkezik, hogy a bevétellel szembeni költségek is ilyen arányban oszthatók meg.