Így változott a baleseti táppénz

Sok ponton változott a baleseti táppénz szabályozása. Emlékeztetőül: az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira való jogosultságok naptári napi átlagának kiszámítására vonatkozó módosító szabályokat 2013. július 5-én hirdették ki.
A gyermekápolási táppénzzel kapcsolatos módosítások 2013. július 6-án léptek hatályba. Minden egyéb változás 2013. július 15-étől hatályos, azzal a kitétellel, hogy 2013. július 14-ét követően kezdődő jogosultságok esetében kell alkalmazni- összegzi a fontos változásokat az RSM DTM.
A baleseti táppénzt érintő változások
Kinek jár a baleseti táppénz?
Baleseti táppénz annak jár, aki a biztosítás fennállása alatt vagy a biztosítás megszűnését követően üzemi baleset következtében válik keresőképtelenné. Nem jogosult baleseti táppénzre az, aki ugyanazon üzemi balesetből eredően baleseti járadékban részesül. A baleseti táppénz az előzetes biztosítási időre és táppénzfolyósításra tekintet nélkül legfeljebb egy éven keresztül jár, és legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg.
Mi változott július 15-től?
Munkáltatóváltás esetén amennyiben a munkavállaló a korábbi jogviszonyában történt üzemi balesetével kapcsolatosan ismét keresőképtelenné válik, az új jogviszonyában is jogosult baleseti táppénzre.
Ha a beleseti táppénzre irányuló kérelem azért nem bírálható el, mert a baleset üzemiségére vonatkozóan még nem született döntés, a kérelem elbírálására vonatkozó ügyintézési határidő kezdő napja a baleset üzemiségét megállapító határozat jogerőre emelkedését követő nap.
Korábban sokan küldték be a táppénz-igényt az üzemiség elismerése nélkül, pedig a kérelem csak az üzemiség elismerését követően elbírálható. Az ügyintézési határidőt így pontosították.
Pontosították a pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére nem kötelezett biztosított, illetőleg a baleseti ellátásra jogosult baleseti táppénzével kapcsolatos szabályozást. Esetükben a baleseti táppénz a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 150 százalékának egy naptári napra eső összegével azonos. Úti üzem baleset esetén ugyanennek a 90 százalékával egyezik meg.
A munkáltatónak a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához a balesetet szenvedett munkavállaló által benyújtott igazolásokat 5 napon belül el kell küldenie a kifizetőhely részére.
Szintén változás, hogy 2015. január 1-jei hatállyal módosul a baleseti táppénz megállapításának szabálya is. Már nem a balesetet megelőző hónap jövedelmét kell alapul venni, hanem a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 naptári nap jövedelmét, úgy, hogy maximum a megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni a folyamatos biztosítási időt.