Hogyan lesz az szja-bevallási tervezetből bevallás

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Azok a magánszemélyek, akik szeretik a kihívásokat, először maguknak teszik fel a kérdést, mit is kell tenniük az ügyben. A gyámoltalanabbak – vagy nevezzük őket inkább konfliktuskerülőknek -, lehunyják a szemüket néhány pillanatra, nagyot sóhajtanak, majd megragadják a telefonjukat és felhívják a könyvelőjüket, vagy olyan barátjukat, ismerősüket, aki jobban ért az ilyesmihez, mert pénzügyes, bérszámfejtő valahol, esetleg titkárnő egy könyvelőirodában és „tud szólni valakinek”, aki majd kibogozza azt a fránya tervezetet. De szóba jöhet olyan barát, ismerős is, aki az előbb említett csoportba tartozik, azaz szereti a kihívásokat.

De miért is tűnik megugorhatatlannak a léc, rémisztő feladatnak a szóban forgó tervezet áttekintése és jóváhagyása, vagy szükség esetén kiegészítése?

Nézzünk néhány, ebből a szempontból „problémás” élethelyzetet!

Kissné Picur Piroska nyugdíjas, de heti 10 órát takarítónőként dolgozik egy mérnöki irodában. Emellett bérbe adja a nagynénjétől örökölt garzonlakást egy egyetemi hallgatónak.

Epres Emese kozmetikus egyéni vállalkozó, de esetenként megbízást kap egy filmstúdiótól is, sminkesként dolgozik a forgatásokon.

Izgág A. Aladár nyugdíjas középiskolai angoltanár. Nyugdíját általános- és középiskolások korrepetálásával egészíti ki, de gyakran kap megbízást műszaki szövegek fordítására egy egyéni vállalkozó építésztől is.

Mit láthat az adóhatóság által összeállított szja-bevallási tervezetében Piroska, Emese vagy Aladár?

Piroska a mérnöki irodában az adóévben keresett bérét és az abból levont adóelőlegek összegét találja a tervezetben. Emese a filmstúdiótól kapott megbízásainak díjazását és az abból levont adóelőlegek összegét, míg Aladár az építésztől kapott díjazás és levont adóelőleg forintjait látja a tervezet megfelelő soraiban.

Miért csak ezeket, és hol van a többi adat, amelyekkel teljes és pontos lesz a bevallásuk?

Nos, az adóhatóság bár sokkal többet tud rólunk, adózókról, mint gondolnánk, azért mindent mégsem…

A NAV a kifizetőktől érkező adatszolgáltatásokból (’08. jelű bevallások) dolgozik, ezért vannak adatai Piroska munkabéréről, Emese és Aladár megbízási díjairól. Az adózás rendjéről szóló törvény fogalmai szerinti kifizetőnek minősül ugyanis a mérnöki iroda, a filmstúdiót működtető vállalkozás és az egyéni vállalkozó építész is.

Ezzel szemben a garzonlakást Piroskától bérlő egyetemista, Aladár tanítványai magánszemélyek, nem tekinthetőek kifizetőnek, így adatszolgáltatási kötelezettségük sincs a bérleti díjra, angolórákra kifizetett összegekről. Emese egyéni vállalkozásának adatait sem állapíthatja meg a bevallásban az adóhatóság, például azért sem, mert Emesének áll jogában költségeit figyelembe vennie a bevételével szemben.

Ezért mindhármuknak feladata, hogy


  • a kifizetőktől kapott jövedelemigazolás alapján ellenőrizzék, a tervezetben pontosan szerepel-e munkabérük, illetve megbízási díjuk összege és az azokból levont adóelőleg, és

  • a tervezetet az önálló tevékenységük (bérbeadás, egyéni vállalkozás, megbízások) és az azzal szemben figyelembe vehető költségek és az esetleges kedvezmények – például személyi kedvezmény - adataival kiegészítsék, és

  • a mindezek alapján indokolt korrekciókat elvégezzék.

Nem szabad ezt a dolgot félvállról venniük az érintetteknek! A tervezetet mindenképpen célszerű átnézni, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni azt.

A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfa-fizetésre kötelezettek tervezetének kivételével – május 20-ai hatállyal automatikusan bevallássá válik.

Ettől a pillanattól kezdve pedig a bevallás esetleges pontatlanságaiért az adózó a felelős!

Aki olyan jövedelmet is szerzett a bevallással érintett évben – jelen esetben 2020-ban -, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (mint például Piroska esetében az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem), annak a bevallási tervezetet okvetlenül ki kell egészítenie.

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ezek együttes összege nem több mint 500 ezer forint, akkor – az egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – akár 12 havi pótlékmentes részletfizetés is kérhető, amit a bevallásban kell jelölni.

Az első részlet befizetésének határideje és a bevallási határidő 2021. május 20.

Ha pedig a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adnia a magánszemélynek a bankszámlaszámot (nem a bankkártya adatokat) vagy a postai címet attól függően, hogy az adózó miként szeretné visszakapni az év közben többletként befizetett összeget.

Amennyiben az érintett 2020-ban több önkéntes pénztárba is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Azok, akik a tervezet ellenőrzésére, a hiányzó adatok kitöltésére a NAV webes szja-kitöltő programját használják, a fizetést a kitöltő felületen keresztül is teljesíthetik.

Egyéb esetben az átutalás mellett csekken vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is befizetheti az adóját a magánszemély.

Azok, akik papíron adják be bevallásukat, ne felejtsék el aláírni a főlapot, különben a bevallás érvénytelen!

Az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíron, amit postán is beküldhet a NAV-hoz.

Ebben a vonatkozásban is lényeges, hogy a 2019. évre vonatkozó egyházi 1 százalékos felajánlás 2020. évet érintően is érvényes, ha a felajánló nem vonja vissza múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet.

Az adóhatóság tájékoztatót is megjelentetett az szja-bevallási tervezetekkel kapcsolatban, amely megtalálható a honlapján: https://www.nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Hasznos_tanacsok_az_s20210409.html

Hasznos támpontokat találhatnak ebben a magánszemélyek, így érdemes átolvasniuk azt.

Következő cikkemben néhány esettanulmányon keresztül, részletesen is megvizsgáljuk, mivel és hogyan kell a bevallási tervezetet kiegészíteni.