Hogy a legjobb?

Kérdés

Érdeklődnék, hogy most GYES-en lévő anyukának lesz-e és egyáltalán mennyi a GYED-e (esetleg TGYÁS-a), ha GYES alatt lesz terhes, de szülni már a GYES lejárta után fog(folyamatos munkaviszonya van 2007 óta)? Illetve, ha GYES mellett munkát vállal (max. heti 30 órát)és munkáltatójától szabadságát is kikéri még szülés előtt?

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Nézzük meg először is a terhességi-gyermekágyi segélyt.

Ez az ellátás annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül. Ez az anyukánál fennáll, azaz terhességi-gyermekágyi segélyre jogosult lesz. A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70%-a.

Gyermekgondozási díj:

Akkor jár, ha az édesanya a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt és a gyermeket saját háztartásában neveli. Ez az anyukánál szintén fennáll. A gyermekgondozási díj mértéke: a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

A terhességi-gyermekágyi segély összegének alapja a következőképpen alakul:
Mivel az édesanya dolgozik, így van pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme. Azt azonban nem tudom, hogy mióta dolgozik a GYES alatt, ezért minden esetre kiterjedően írom meg a választ:
-    ha a szülés megelőző naptári évben van pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapot képező jövedelme, akkor a TGYS összege ezen alapul, azaz ezen jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.
-    ha az édesanyának az előző évben nincs 180 naptári napi jövedelme, akkor a szülést megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a szülés napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos.
-    Ha 180 napi jövedelemmel sem rendelkezik, akkor a terhességi-gyermekágyi segélyének az alapja a minimálbér kétszerese, azaz 196.000. forint. Ha azonban az édesanya pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.

A gyermekgondozási díjnál a terhességi-gyermekágyi segélyre vonatkozó számítást kell figyelembe venni azzal, hogy ha az édesanyának azért nem volt 180 napi biztosítási ideje, mert a fenti időszakban terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült, a GYED alapja a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg, ha az a minimálbérnél kedvezőbb.