Gyet és az egyszemélyes kft

Kérdés

Három gyermekem van, még GYET-en vagyok (2014.04.30-ig), de tavaly lett egy egyszemélyes kft-m,100 %-ban a tulajdonomban van, az alapító okiratban ügyvezetőként szerepelek. A kft nem folytat még semmilyen gazdasági tevékenységet,számlát nem bocsátott ki, bevétele nincs, de már papíron létezik. Le kell-e mondanom a GYET-et, ha igen mikortól? Mi dönt ilyenkor? (Lakcímmel azonos címen van a székhely, alkalmazott nincs benne, én sem vagyok bejelentve.Mi lesz a besorolásom ilyenkor? Be kellene jelentkeznem a NAV-nál, de nem tudom mit kellene a bejelentőbe írni és sem a NAV, sem az Államkincstári ügyfélszolgálatos nem tudott segíteni. ) Köszönöm mielőbbi válaszát! Keresztesiné

Válasz

Tisztelt Keresztesiné!

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik. Mindezek alapján – feltételezve, hogy nem otthon dolgozik - Ön a Kft-ben heti 30 órában dolgozhat.

Az ügyvezetői tevékenység, társadalombiztosítási szempontból munkaviszonyban, vagy társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban látható el.

1.    Munkaviszonyban ellátott ügyvezetői tevékenység.
Ez esetben nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja, valamint a társas vállalkozás által fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás el kell érnie legalább a minimálbért. (Minimálbér: havi 98.000. forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 114.000.forint - középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is-.) Amennyiben az ügyvezetői feladatokat el lehet látni napi hat órában, akkor járulékfizetés valamint a szociális hozzájárulási adó alapjául vett jövedelem már kevesebb is lehet a fentiekben meghatározott minimálbérnél. A részmunkaidős foglalkoztatás esetén a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék és a szociális hozzájárulási adófizetés minimális alapja, a részmunkaidővel arányosítottan csökken. 
Tájékoztatásul jelzem, hogy az egyszemélyes Kft. ügyvezetője munkaviszonyban akkor láthatja el az ügyvezetői teendőket, ha a társasági szerződésben szerepel az alábbi mondat:  „azt az ügyvezető munkaviszonyban is elláthatja”. 
A NAV felé a bejelentendő biztosítási jogviszony: munkaviszony
2.    Társas vállalkozói jogviszonyban illetve választott tisztségviselői ellátott ügyvezetői tevékenység.
A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. A biztosított ügyvezető után meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót is. Szociális hozzájárulási adó minimális alapja a minimálbér 112,5 százaléka.
A NAV felé a bejelentendő biztosítási jogviszony: társas vállalkozói jogviszony/ ügyvezetői megbízás esetén választott tisztségviselői jogviszony