gyesből szülni

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyes-en vagyok 1. gyermekemmel 3 éves koráig (2012.08.04). Viszont közben várom a 2.-dik babámat, ami 2012.07.28.-ra van kiírva. Jelenleg is munkaviszonyban állok. 1. kérdésem: Második gyermekem után jogosult leszek-e thgy-ra és gyed-re? Mi alapján fogják ezt számolni, a szerződés szerinti bérem után (ami kevesebb most már mint a min. bér), vagy a min. bér után? Ill. olyat is hallottam, hogy a korábban folyósított gyed lesz az alapom? 2. kérdésem: ki lehet-e venni az eddigi felgyülemlett szabikat (1. gyermekem után) még szülés előtt (kb. 70 nap), ez befolyásolná-e a második gyermekemnél az ellátások összegét? Ha ki lehet venni, hogyan? 3. kérdésem: Mivel elég közel esik a gyes lejárta napja a 2.-dik gyermekemmel kiírt szülés napjához, érdemes előtte a thgy már megigényelnem? Ehhez le kell mondanom a gyesről jól tudom?

Válasz

1. kérdés: "Második gyermekem után jogosult leszek-e thgy-ra és gyed-re? Mi alapján fogják ezt számolni, a szerződés szerinti bérem után (ami kevesebb most már mint a min. bér), vagy a min. bér után? Ill. olyat is hallottam, hogy a korábban folyósított gyed lesz az alapom? "
0 bérezett nappal a következő tgyás alapja a most aktuális szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese. A gyedé nem mindig ugyanez. Mivel a tgyás valószínűleg lényegesen több, mint a gyes, ezért érdemes a szülés várható idejét megelőző 28. naptól igényelni. Ehhez a háziorvostól kell terhes állományos igazolás, ami ugyanolyan, mint egy kezdő táppénzes papír, rajta van a szülés várható ideje és a terhes állomány kezdete.

Ha a bére több, mint a minimálbér kétszerese, akkor sem sokkal érdekesebb a történet, mert 180 bérezett napod, ami egy korlátlan tgyás-hoz kéne, úgysem lesz, ha meg nem lesz, akkor mindegy, hogy pontosan mennyi lesz. Ebben az esetben a tgyás és a gyed alapja a  minimálbér kétszerese.

2. kérdés:"ki lehet-e venni az eddigi felgyülemlett szabikat (1. gyermekem után) még szülés előtt (kb. 70 nap), ez befolyásolná-e a második gyermekemnél az ellátások összegét? Ha ki lehet venni, hogyan?"
Igen ki lehet venni.
Ha a bére több, mint a minimálbér kétszerese, akkor sem sokkal érdekesebb a történet, mert 180 bérezett napja, ami egy korlátlan tgyáshoz kéne, úgysem lesz, ha meg nem lesz, akkor mindegy, hogy pontosan mennyi lesz. Ebben az esetben a tgyás és a gyed alapja a a minimálbér kétszerese.
Ha a bére kevesebb, mint a minimálbér kétszerese, akkor teljesen izgalommentes a helyzet: mindegy, hogy hány bérezett napja lesz, az ellátások alapja a szabadságból számított átlag, de legfeljebb a minimálbér kétszeresese.

3. kérdés: "Mivel elég közel esik a gyes lejárta napja a 2.-dik gyermekemmel kiírt szülés napjához, érdemes előtte a thgy már megigényelnem? Ehhez le kell mondanom a gyesről jól tudom?"
Igen érdemes már most megigényelni a THGY-t.
A tgyást nem fogják folyósítani addig, amíg a gyes végéről nincs határozat.

Megjegyezni kívánom, hogy a  kérdésre adott válasz az adatok teljes ismerete nélkül került megválaszolásra. A fent említett eset, egy nagyon bonyolult több szálon megvizsgálandó, s összetett, a válasz tájékoztató jellegű.