GYED és CSED jogosultság

Kérdés

Üdvözlöm! TB témában kérdeznék. Adott egy munkavállaló, akinek határozott idejű munkaszerződése 2014.06.30-n lejárt. A dolgozó 2013.12.11-n életet adott egy kislánynak, akire jelenleg is passzív jogon kapja a GYED-et idén 2015.12.11-ig. A kismama közben ismét várandós lett, a baba érkezése várhatóan 2016.06.24. Kérdés: hogyan kellene alakulnia a jogviszonyoknak (jelenleg passzív GYED mellet nincs munkaviszonya), hogy ismét jogosult lehessen CSED-re (korábbi T-GYÁS) és GYED-re? Kiegészítő információ: a kismama egyéni vállalkozó is egyben. +1 Kérdés: hogy járhat jobban, ha munkaviszonyt kezd még idén vagy esetleg megbízási szerződés lenne neki optimális vagy az egyéni vállalkozó státuszt ki tudná használni jól, hogy kapjon CSED-et 2016-ban? A választ nagyon köszönöm! Üdvözlettel,


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A csed és gyed jogosultság több előfeltételtől függ. Ezek egyike a következő:

Csecsemőgondozási díjra, illetve gyermekgondozási díjra jogosult az anya, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. 

A csecsemőgondozási díj esetén a keresőtevékenységgel együtt meglesz a 365 nap, mert a biztosítás megszűnését követő csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét is figyelembe kell venni.

A gyermekgondozási díjnál úgy lesz meg a 365 nap, ha minimum 197 napig biztosított lesz a szülés előtt és a csecsemőgondozási díj folyósítása alatt is fennáll a jogviszony.

A másik feltétel:

A csecsemőgondozási díj akkor jár, ha az anya a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.

Gyermekgondozási díj akkor jár, ha az anya biztosított, vagy a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. 

A csed és gyed mértékénél nem a jogviszony számít, hanem az a kereset, ami alapján fizeti a 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. 

A csecsemőgondozási díj – a gyed-hez hasonlóan - megállapítása: 

1.lépés: 

Ha a biztosítási idő jogosultság kezdő napját megelőzően folyamatos, a csecsemőgondozási díj alapját a jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától (azaz jelen esetben 2014. január 1-ig lehet visszamenni) a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani. Azaz, ha az édesanya 2016 júniusában fog szülni, akkor 2016. március 31-étől visszafelé kell keresni a 180 nap naptári jövedelmet.  A 180 napi jövedelem keresésekor akár 2015. január 1-ig is vissza lehet menni.

2.lépés:

Ha a biztosított a fenti időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, azonban ezen időszak utolsó napjához időben legközelebb eső időszakban rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, és van legalább a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napjától 180 napnyi folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor az ellátás naptári napi ezen  120 naptári napi jövedelem alapján kell megállapítani.

3.lépés:

Ha a naptári napi alap az előzőek szerint nem állapítható meg, akkor a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (210 000 forint) harmincad része. Abban az esetben, ha a biztosított naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, a csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni azzal, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg.  

Ha az édesanya egyéni vállalkozását nem szünetelteti, és az egyéni vállalkozásában bevételt is tud realizálni, akkor javasolnám, hogy egyéni vállalkozóként folytassa mielőbb a keresőtevékenységét, hogy a második gyermek után kaphasson csed-et és gyed-et is.