Fordított áfa: új EU-s irányelvek

Bizonyos agrárgazdasági termékeknél legfeljebb kilenc hónapra, másoknál legalább két évre teremti meg a fordított áfa adózás könnyített bevezetési lehetőségét az a két új uniós irányelv, amely augusztus közepétől lép hatályba.

Az EU-s intézkedések egyértelműen az áfa csalások ellen irányulnak.

Az adócsalások kiszűrése érdekében két új irányelvet is elfogadott a közelmúltban az Európai Unió Tanácsa. Mindkét új jogszabály arra irányul, hogy hatékonyabban lehessen alkalmazni a fordított adózást az uniós hozzáadott-érték adónál (héa), amelynek Magyarországon az általános forgalmi adó (áfa) felel meg.
 Az egyik új tanácsi irányelv a fordított adózás úgynevezett gyorsreagálású bevezetéséről, a másik pedig a fakultatív és ideiglenes alkalmazásáról szól. A jogszabályok – amelyek valójában egy korábbi közösségi irányelvet módosítanak - július 26-án jelentek meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és a közzétételtől számított huszadik napon, vagyis augusztus 15-én - lépnek hatályba.
A gyorsreagálási mechanizmusban – megfelelő bejelentés után - a tagállamok maguk dönthetnek arról, bevezetik-e a fordított héa-t (áfa-t) azoknál az élelmiszergazdasági termékeknél, amelyek nem jutnak el közvetlenül a fogyasztókhoz. A fordított adózást alapvetően kilenc hónapig alkalmazhatják, az Európai Bizottságnak pedig gyorsan – egy hónapon belül – döntenie kell arról, hozzájárul-e ehhez.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a nyári szabadságolások után azonnal megkezdi az új uniós szabályozás tanulmányozását, és folyamatosan napirenden kívánja tartani a fordított adózás ügyét.