Foglaló- ügyvédi letét

Kérdés

T. Szakértő! Egy cég eladta az ingatlanát, mely adásvételhez előszerződés készült, melyben megállapították a vételárba is beszámító foglaló mértékét. Ezzel egyidejűleg (2012.12.20.) a vevő kifizette a foglalót az eladónak, aki ezt rögtön ügyvédi letétbe helyezte a végleges adásvételi szerződés megkötéséig. Az ügyvéd a foglalóról nyugtát adott át az eladónak. A végleges adásvétel 2013.02. hóban készült el, melyben rendelkeztek a vételár hátralék átutalásáról, melybe a foglaló is beletartozik ,melyet az ügyvéd köteles átutalni. A kérdésem az lenne, hogy jól gondolom-e az alábbiakat: Leszámlázom a foglalót áfa mentesen ( mivel az ingatlan értékesítés is áfa mentes ), Lekönyvelem kötelezettségként T 381- K 479. Ezzel egy időben az ügyvéd nyugtája alapján lekönyvelem követelésként T 369 - K 381. Tehát egyszerre lesz kötelezettség és követelés is. Majd az adásvételi szerződés megkötésének napján kiállítom a számlát úgy, hogy feltüntetem a teljes vételárat mínusz foglaló. Vagyis a számla végösszege már nem tartalmazza a foglalót. És ekkor vezetem ki a foglaló értékét T479 -K369? És gondolom más lenne a helyzet, ha a foglalót közvetlenül a vevő helyezte volna ügyvédi letétbe. Ekkor nem kellene az eladónak leszámlázni csak ha ténylegesen megkapja az összeget? Előre is köszönöm a választ.

Válasz

A Ptk. 243. §-ának (2) bekezdése szerinti követelmény: a szerződés megkötésekor átadott pénzösszeget vagy más dolgot csak akkor lehet foglalónak tekinteni, ha ez a rendeltetése a szerződésből kétségtelenül kitűnik. Ha ez nem teljesül, akkor a foglaló valójában előleg.
A jog szerinti foglalót nem kell számlázni, hiszen nem terheli áfa. Könyvelni a pénzmozgással egyidejűleg kell, követelésként a foglaló átadójánál, kötelezettségként a foglaló átvevőjénél.
A Ptk. szerint ha a szerződést teljesítik, a foglalót a szolgáltatás ellenértékébe be kell számítani. Ha viszont a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár.
A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszíti, a kapott foglalót kétszeresen köteles megfizetni. Mivel a foglaló sorsa a szerződés teljesítése, illetve nemteljesítése esetén különböző módon alakulhat, és a foglaló átadásakor ez még nem ismert, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a foglaló az ellenértékbe beszámít, tehát olyan, mint az előleg, úgy is könyveljük
Ha visszajár, a pénzmozgással egyidejűleg megszűnik a foglaló átadójánál a követelés, a foglaló átvevőjénél a kötelezettség.