Felmondás gyes után

Kérdés

Tisztelt Szakértő! 34 éves, 2 gyerekes anyuka vagyok, egészségügyben dolgoztam, decemberben lejár a gyesem. A munkahelyemre nem tudok visszamenni, mert időközben elköltöztem. Egyelőre kilátásban sincs újabb munkahely, ahol el tudnék helyezkedni, ezért azt kértem, hogy a bennmaradt szabadságom idejével hosszabbítsák meg a munkaviszonyomat. Állítólag ez esetben el kellene, hogy küldjék azt, akit a helyemre felvettek (vagy csak azért mondták, hogy inkább a felmondást válasszam), én nem szeretném hogy miattam valaki állás nélkül maradjon, ezért egyelőre szóban beleegyeztem, hogy írok egy felmondólevelet, melyben kérem a közös megegyezést, a közalkalmazotti viszonyom megszüntetését és a szabadság megváltását. Most viszont elbizonytalanodtam, mert 5 éves munkaviszony után nem tudom, hogy így is megkapnám-e a 2 havi végkielégítést (úgy tudom ennyi járna), 2 gyerekkel egyáltalán nem mindegy. Tanácsot szeretnék kérni, ennyi munkaviszonnyal, ebben a helyzetben gyes után mi jár, felmondási idő, távolléti díj pl. szóba sem került, 40 + pár nap szabadságot is keveslem (ennyit mondtak hogy jár), mert csak a gyerkőc születése óta 2 év 11 hónap telt el, előtte 7 hónapig veszélyeztetett terhesként táppénzen voltam.

Válasz


Tisztelt Kérdező!

Tény, hogy ha a munkáltatója a felmentést választaná, akkor nehéz helyzetben lenne, mert a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel akkor szüntethetné meg, ha

  • megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták; vagy
  • Ön a munkaköri feladatainak ellátására tartósan alkalmatlanná vált vagy munkáját nem végzi megfelelően.

A munkáltató a felmentést köteles megindokolni. Az indokolásból a felmentés okának világosan ki kell tűnnie, és a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmentés indoka valós és okszerű. Ennek keretében az alkalmatlanság a közalkalmazott munkavégzésével vagy magatartásával függ össze, a felmentés előtt még lehetőséget kell adni a közalkalmazottnak, hogy a vele szemben felhozott kifogások ellen védekezhessen.

Mindezek alapján nehezen tudná Önt a munkáltató felmenteni, ezért javasolta Önnek a közös megegyezést.

Milyen juttatások járnának Önnek felmentés esetén?

Egyrészt végkielégítés jár, amely öt év jogviszony esetén két havi távolléti díjának megfelelő összeg.

Másrészt a felmentési idő alatt, ha Ön mentesül a munkavégzés alól, távolléti díj jár. Felmentés esetén a felmentési idő általánosságban minimum hatvan nap, de a fenti alkalmatlanságra tekintettel mentenek fel valakit, akkor harminc nap alkalmazható. A felmentési idő öt év jogviszony esetén további egy hónappal meghosszabbodik.

Továbbá a ki nem vett szabadságot meg kell váltani. Azt, hogy Önnek pontosan hány nap szabadság jár – a cég szabadságos nyilvántartásának ismerete nélkül – nem tudom megmondani. A közalkalmazotti törvény alapján:

  • az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi 20 munkanap,
  • az „E”, „F”, „G”, „H”, „I”, „J” fizetési osztályban és a 79/C. §-ban említett munkakör betöltése esetén évi 21 munkanap

alapszabadság illeti meg a közalkalmazottat.

A jogviszony megszűnésekor időarányosan el kell számolni a cafeteria juttatásokkal is.

Amennyiben a munkáltató is beleegyezik, ezeket a juttatásokat a közös megegyezésbe is bele lehet foglalni. Azaz én azt javasolnám, hogy semmiképpen ne mondjon le két havi végkielégítésnek megfelelő távolléti díjáról, a felmentésre járó távolléti díjról és a szabadság és egyéb juttatás megváltásáról. Kérem azonban gondolja át, hogy nem lenne-e jobb, ha  megtartaná a közalkalmazotti állását. Ez a munkáltatónak sem lenne kedvezőtlen, mert Ön után, mint gyesről visszatérő után, szociális hozzájárulási adókedvezményt is érvényesíthet.