Ezermilliárdokat költünk az egészségünkre és hálapénzre

A magyarok mintegy fele ma már egyértelműen befektetésnek tekinti az egészségcélú ráfordításokat, és meg van győződve arról, hogy egészségéért saját maga teheti a legtöbbet.
Nemcsak a magasabb jövedelműekre igaz ez, de minden fogyasztói rétegben megfigyelhető, hogy jelentős összegeket költenek az egészség megőrzésére és visszaszerzésére - állapította meg a GfK Hungária és a Tárki közös felmérése.

Jelentős összeget, éves szinten közel 2254 milliárd forintot fordítunk az egészségünkre. Ennek legnagyobb része - 1252 milliárd forint - a gyógyhatásúnak és egészségesnek tartott termékekre, egészségfejlesztésre, gyógyszerre és különböző gyógyászati termékekre kiadott összeg. Az egészségügyi ellátásokra - ide értve a magánellátásra, kiegészítő szolgáltatásokra, hálapénzre, de a kórházba bevitt ételre is - összességében 381 milliárd forint, míg egészséges étkezésre 315 milliárd forint és különböző, egészséges életmóddal kapcsolatos szolgáltatásokra 306 milliárd forint a teljes éves lakossági ráfordítás.
Az egészségbe történő befektetés növekvő szerepét jól mutatja, hogy a magasabb szintű, professzionálisabb ellátásért a lakosság 55 százaléka hajlandó többet fizetni, továbbá 35 százalék hajlandó többet áldozni az egészségesnek mondott termékekért (például az élelmiszerekért, párásítóért, biopárnáért, cipőért). Csaknem ugyanennyien (34 százalék) tesznek ma többet a betegségek kialakulásának megelőzéséért mint egy évvel korábban, és 28 százalék gondolja úgy, hogy érdemes többet költenie az egészségére.