Eurós előleg számla áfa vonzata

Kérdés

Kft. euros áfás előleg számlát állított ki júliusban. A végszámla csak decemberben készülhetett el, melynek végösszege nulla. A végszámlán az előleg visszaírás és a árbevétel könyvelése ugyanazon az árfolyam történik e? Vagyis az árfolyamkülönbség miatt keletkezik e plusz áfafizetési kötelezettség? Köszönöm!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Az előlegnek és az előleg áfájának önálló árfolyama van, ami a végszámlába történő beszámítás után sem változhat meg.

Ugyanis az Áfa-tv. 59. §-a szerint a fizetendő adót az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani. A jóváírt, kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.

Az előleg áfájára vonatkozó előírás érvényes akkor is, ha az előleget devizában adják. Így az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor a kapott előleg devizaösszegéből meg kell állapítani az áfa értékét devizában, majd ezt az Áfa-tv. 80. §-a alapján kell átszámolni - az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor érvényes, az Áfa-tv. előírásai szerint választott devizaárfolyam használatával – forintra (az előlegszámlán az adott deviza mellett feltüntetni).

Az Áfa-tv. nem tartalmaz arra vonatkozóan konkrét előírást, hogy az előleget hogyan kell a teljesítésről kiállított számlába (a végszámlába) beállítani, a fizetendő áfát csökkentő tételként figyelembe venni. (A teljesítésről kiállított számla /végszámla/ természetesen azt a teljesítési időpontot kapja, amikor az ügylet szerződésszerűen teljesült, figyelemmel az Áfa-tv. teljesítési időpontokra irányadó szabályaira is.)

A gyakorlat az Áfa-tv. érintett szabályainak együttes értelmezésével  - és ezt az adóhatóság ellenőrzései során nem kifogásolja-, hogy a teljesítésről kiállított számlán (végszámlán)

  • először feltűntetjük a termékértékesítés, a szolgáltatásnyújtás ellenértékét és annak áfáját devizában, majd
  • a következő sorokban - negatív előjellel - a beszámított előleg összegeit és azok áfáját devizában, és
  • a fennmaradó (fizetendő) ellenértéket és annak áfáját devizában.

 

Mivel az előlegek áfáját véglegesen rendezettnek kell tekintenünk, csak a fentiek szerint még fennmaradó (az utolsó sorban lévő) ellenérték devizában kimutatott áfáját kell az Áfa-tv. 80. §-a szerint a teljesítéskor érvényes devizaárfolyammal forintra átszámítani, és a számlán (végszámlán) feltüntetni.

Összegezve fentieket: az Áfa-tv. 59§ és 80§ alapján, amennyiben a számla kiegyenlítése részben vagy egészben előleg beszámításával történik, a számla adóalapját meg kell bontani előlegre és fennmaradó összegre. Az előlegalapra jutó áfát a befizetéskori árfolyamon, míg a fennmaradó összegre jutó áfát a számla teljesítéskor érvényes árfolyamon kell meghatározni. Eszerint kell a számlán és a bevallásban szerepeltetni.