Elhunyt egyéni vállalkozó esetében vállakozás megszüntetésével járó kötelezettségek

Kérdés

Tisztelt Szakértők! Édesapám egyéni vállalkozó volt, sajnos elhunyt. Teherfuvarozással foglalkozott, és maradt a vállalkozásban egy teherautó, egy pótkocsi, és egy kisteherautó. Mindegyik könyv szerinti értéke 0 forint. Kérdésem az lenne, hogy mint örökösök, milyen fizetési kötelezettségre számíthatunk. Szja, áfa, osztalékadó fizetési kötelezettségünk keletkezik, de mennyi? Hogyan kerülhetőek el ezek a fizetési kötelezettségek, esetleg, ha valamelyikünk folytatná a vállalkozást? Ebben az esetben választható-e alanyi adómentesség, hogy a későbbiekben értékesített gépkocsik után ne kelljen áfát fizetni? Előre is köszönöm válaszukat.

Válasz

Tisztelt Kérdező, 

Az egyéni vállalkozó halála esetében az aktuális adóévet, valamint a benyújtott bevallásokkal még le nem zárt adózási időszakok tekintetében már nincs olyan személy a jogszabályok alapján, aki önadózás keretében a kötelezettségeket teljesítse. Ezért az eljárási jogszabályok szerint az adóhatóság feladata az adókötelezettség megállapítása soron kívül, az adózó folyószámlájának lezárása, valamint a fennmaradó adófizetési kötelezettségek rendezésére az örökösök - örökrészük mértéke, illetve aránya szerinti mértékben - felhívása.

Az egyéni vállalkozásról szóló törvény szerint lehetőség van arra, hogy az egyéni vállalkozó halálát követően az özvegye vagy az örököse folytatja a vállalkozási tevékenységet. Ekkor az özvegy, illetőleg az örökös minősül egyéni vállalkozónak, és a vállalkozói tevékenységet folyamatosnak kell tekinteni.

Ha nincs olyan hátramaradott, aki a tevékenységet folytatni tudja, vagy akarja, akkor a vállalkozás - a vállalkozó halála miatti - megszűnéséről kell beszélni.

Ebben az esetben figyelni kell arra, hogy ha az örökléssel nem a tevékenységet tovább folytató magánszemély tulajdonába kerülnek a tárgyi eszközök vagy a készletek, akkor az az esemény vállalkozásból való kivonást jelent, és ennek megfelelően kell az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet a tevékenységet folytatónak megállapítania.

Ez azt jelenti, hogy az átadott tárgyi eszköz és készlet szokásos piaci értéke a vállalkozói bevételt növeli, és a az átadott tárgyi eszköznek az örökség megnyíltának napjáig még el nem számolt értékcsökkenési leírás összege költségként számolható el.

Ha a tevékenységet nem folytatja valamely örökös tovább, a megszűnés szabályait kell alkalmazni a bevételek megállapítása során, ha a vállalkozás készleteit, eszközeit az örökösök eladják, az náluk vagyonátruházásból származó jövedelem keletkezéséről kell beszélni, amely körben a vállalkozásban nyilvántartott értékét kell tekinteni az örökösnél szerzés kori értéknek.

 

Áfa szempontjából az alany mentesség választás, nincs hatása a tárgyi eszközök értékesítésének, ugyanis az Áfa tv. 193.§ (1) bekezdés a) pontja értelmében az adóalany nem járhat el alanyi adómentes minőségében tárgyi eszközként használt termék értékesítése során, ezért az ügylet áfa-kötelezettségét az általános szabályok szerint kell megállapítani, pl. belföldi adóalany részére történő értékesítés esetén a 27% áfát fel kell számítani. Az adót a terméket értékesítő adóalany, tehát az Önök vállalkozása fizetni meg.

üdvözlettel,