Egyéni vállalkozó és tgyás

Kérdés

A következőben kérnék segítséget. 36 órát meghaladó munkaviszonyom van ami után most tgyást kapok e mellett szeretnék egyéni vállalkozó lenni. Ha a tényleges munkát a párom és egy alvállalkozó végezi, tehát nekem nincs a tgyás mellett bevételem akkor lehetek egyéni vállalkozó?

Válasz

Jelenleg a Tgyás –on GYED-en levő kismamák nem vehetnek részt aktívan egy vállalkozásban, nem lehetnek egyéni vállalkozók, sem a cég beltagjai, ellenkező esetben le kell mondaniuk a Tgyás  GYED összegéről.
GYES-re  nem vonatkozik, a GYES mellett a gyerek 1 éves korától napi 4 órában vagy otthonodban időkorlátozás nélkül dolgozhat a társaság beltagjaként vagy egyéni vállalkozóként is. Ha Tgyás GYED-et kap, de szeretne hivatalosan, a cég beltagjaként vagy egyéni vállalkozóként dolgozni, kérni kell a GYES-t a GYED helyett.
Ameddig csak a vállalkozás irányítási, adminisztratív teendőivel foglalkozik, nem kell a GYES mellett járulékokat fizetni, ha viszont személyesen is közreműködik, ön végzi a társasági szerződésben rögzített, illetve az egyéni vállalkozói igazolványban meghatározott tevékenységeket (pl. fodrászat, kereskedelem), akkor fizetni kell a minimálbér utáni járulékokat. Ha családi vállalkozást alapít és ön vagy a cég kültagja, akkor GYED-GYES mellett is szabadon tevékenykedhet.
.
Ha egyéni vállalkozás esetén ha nincsen alkalmazott, ez alatt az időszak alatt bevétel nem lehet.
Ha viszont van alkalmazott, akkor a vállalkozás tovább folytatható, természetesen a gyeden lévő vállalkozónak vállalkozói jövedelemkivétje nem lehet.
A társasági (kft-beli, bt-beli) tagsági jogviszonyokkal kapcsolatban pedig a következőket kell szem előtt tartani:
A gyeden, tgyáson lévő kismama nyugodtan lehet egy társaság tagja, ha személyes közreműködésre nincsen kötelezve (ezt alapításkor a társasági szerződésben kötik ki.)
Nem minősül személyes közreműködésnek az üzletvezetés és a képviselet ellátása.