Egyéni vállalkozás szüneteltetése terhességi táppénz alatt

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2014. november 3-tól táppénzen vagyok terhesség miatt, főállású egyéni vállalkozó vagyok. Március 28-ra vagyok kiírva első gyermekemmel. A könyvelőm azt tanácsolta, hogy szüneteltessem a vállalkozást (2015.01.06-tól szünetel), mivel számlát nem fogok kiadni sem a táppénz alatt, sem szülés után jó ideig, illetve neki sem kellene havonta a 0-ás bevallásokat küldeni. Azt olvastam az interneten több TB-vel foglalkozó oldalon, hogy ezt nem kellene, mivel így megszűnik a "munkaviszonyom", egészségügyi ellátásra nem vagyok jogosult, táppénzre sem, illetve a TGYÁS, GYES, GYED stb.-re sem. Kérném tanácsát az ügyben, mert ha ez így van, akkor a könyvelőm eléggé rosszul tudja a dolgokat és fel kell oldanom a szüneteltetést. Köszönettel, üdv.


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A szünetelés alatt, ha Önnek nincs más jogviszonya, tényleg fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, kivéve azt az időszakot, amíg Ön

-      csecsemőgondozási díjban,

-      gyermekgondozási díjban,

-      gyermekgondozási segélyben

részesül.

Fontos a biztosítási jogviszony a táppénz vonatkozásában, ugyanis nem jár táppénz a keresőképtelenségnek arra az időtartamára, amely alatt a biztosítás szünetel (1997. évi LXXXIII. törvény 47. § (2) bekezdés)

A csecsemőgondozási díjnál és a gyermekgondozási díjnál is fontos a biztosítási jogviszony megléte. Csecsemőgondozási díj pl: annak jár, aki szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy

b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.

Tekintettel arra, hogy az egyéni vállalkozó nem köteles járulékot és szociális hozzájárulási adót fizetni arra az időtartamra, amely alatt táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban részesül - kivéve, ha a gyermekgondozási segély folyósításának tartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja -, azt javasolnám, hogy tartsa fenn biztosítási jogviszonyát, azaz ne szüneteltesse azt.