Csoportos létszámleépítés

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kft. csoportos létszámleépítést tervez márc. 1.-vel, mivel egyes üzleteit be kell zárnia. A dolgozóktól közös megegyezéssel válnak meg. Kérem szépen megerősítésüket, hogy jól járok-e el, ha a munkavállalók idei időarányos szabadságát pénzben megváltatom a céggel. A cégnél van három kismama is. Kettő jelenleg CSED-en van. Ha jól tudom őket is el lehet bocsájtani. Ha minden igaz a szabadságuk kiszámításánál figyelembe kell vennem a szülési szabadság évében fennmaradó-, a CSED és a GYED első félévében járó szabadságokat is. Ebben az esetben ezeket a szabadságokat is meg lehet váltani pénzben. A harmadik kismamánál már tavaly októberben lejárt a GYES is. Azóta nem tért vissza dolgozni. Biztosítása, szabadságának kiszámítása szempontjából miképp kell eljárnom? A csoportos létszám leépítésnél mire kell odafigyelni? Kérem szépen fentiekben tájékoztatásukat és megerősítésüket. Köszönettel


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Nem egyértelmű a kérdésből, hogy csoportos létszámleépítéssel, vagy közös megegyezés keretében szűnik meg a munkavállalók munkaviszonya.

Felmondási védelem kapcsán az alábbira szeretném felhívni a figyelmet:

Felmondási tilalom áll fenn (és ez vonatkozik a csoportos létszámleépítésre is) az alábbi esetekben:

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt többek között

 

  • a várandósság,
  • a szülési szabadság,
  • a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (MT 128. §, 130. §),

 

tartama alatt. A védelem alkalmazása szempontjából a felmondás közlésének, csoportos létszámcsökkentés esetén a tájékoztatás közlésének időpontja az irányadó.

Szabadság:

A munkaviszony megszűntetésekor a ki nem adott szabadságot meg kell váltani.

Szabadság jár többek között a szülési szabadság idejére, és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (MT 128. §) első hat hónapjára. Azaz szabadság jár – ha jogosult volt a munkavállaló csed-re és gyed-re -, akkor a csed teljes idejére, és gyed első hat hónapjára.

A gyes utáni kismama - aki még nem állt munkába - esetén kérdésként merül fel, hogy azért nem tért-e még vissza, mert a gyermekgondozás ideje alatt felhalmozódott szabadságát tölti vagy más egyéb okból. Ennek ismerete szükséges a szabadságának kiszámítására (megváltására) vonatkozó válaszhoz.

Mire kell figyelni a csoportos létszámleépítés alatt?

Többek között az alábbi munkajogi szabályokat kell napra pontosan betartani:

2012. évi I. törvény (MT) 74. § (2) bekezdése alapján a munkáltató a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó döntéséről az állami foglalkoztatási szervet a felmondás vagy az MT 79. § (1) bekezdés b) pont szerinti jognyilatkozat közlését legalább 30 nappal megelőzően írásban tájékoztatja. Ennek során közli a létszámcsökkentéssel érintett munkavállaló azonosító adatait,  munkakörét, valamint szakképzettségét.

MT 75. § (1) A munkáltató a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó döntéséről az érintett munkavállalót a felmondás vagy az MT 79. § (1) bekezdés b) pont szerinti azonnali hatályú felmondás közlését megelőzően legalább 30 nappal írásban tájékoztatja. A felmondás és az azonnali hatályú felmondás a tájékoztatást követő 30 nap elteltét követően közölhető.

Megjegyzés: A csoportos létszámcsökkentés végrehajtásáról szóló döntésben meg kell határozni

  • foglalkoztatási csoportok szerinti megosztásban az intézkedéssel érintett munkavállalók létszámát, valamint
  • a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának kezdő és befejező időpontját vagy végrehajtásának időbeni ütemezését. A csoportos létszámcsökkentés időbeni ütemezését 30 napos időszakok alapján kell meghatározni.