Családi adókedvezmény vállalkozóknak

Módosította az Országgyűlés a jövő évi adótörvény csomagban foglalt családi járulékkedvezményre vonatkozó rendelkezéseket. Az elfogadott módosítások révén a vállalkozások csak a vállalkozói kivét, a személyes közreműködés alapján kiosztott jövedelem, vagy az átalányban megállapított jövedelem alapján történő járulékfizetés esetén érvényesíthetik a családi járulékkedvezményt. Azaz, ha a vállalkozó az úgynevezett minimum szabályok szerint teljesíti járulékfizetési kötelezettségét, akkor e járulékfizetés vonatkozásában nem érvényesíthet családi járulékkedvezményt. Az elfogadott módosító indítvány ugyanis a minimum-szabályok szerint történő járulékfizetést nem tekinti tényleges jövedelemnek, erre nem vonatkozik a családi járulékkedvezmény lehetősége.

Feltételezzük, hogy a minimálbér havi 100 000 forint. Ha az egyéni vállalkozó, vagy a társas vállalkozás tagja az adott hónapban az egészségbiztosítási járulékot a minimálbér 150 százaléka alapján, a nyugdíjjárulékot pedig a minimálbér alapján fizeti, akkor a módosító indítvány szerinti szabályozás azt jelenti, hogy adott hónapban nem érvényesíthet családi járulékkedvezményt. Ha viszont a vállalkozó havi járulékfizetése 100 000 forint vállalkozói kivét, vagy a 100 000 forint személyes közreműködés alapján kiosztott jövedelem alapján történik, akkor már érvényesíthető a családi járulékkedvezmény.

A lényeg tehát az, hogy vállalkozói körben csak a jogalkotó által tényleges jövedelemnek minősített járulékalap esetén érvényesíthető a családi járulékkedvezmény.

forrás: adozona.hu