bérpótlék

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a dolgozónk 6:00-14:00 dolgozik az egyik héten, majd hétvégén nincs műszak, és a következő héten 14:00-22:00-ig dolgozik, és szeretnénk, ha ez a munkavállalóval áttérne bizonyos napokon a 18:00-tól 06:00-ig történő munkavégzésre. Milyen pótlékok illetik meg? Műszakpótlék és éjszakai pótlék is vagy csak a 30%-os műszakpótlék? Mikor melyik jár? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Tisztelt Kérdező!
A 2012. évi I. törvény alapján a munkaidő kezdetének rendszeres változása dönti el, hogy 30 százalék vagy 15 százalék a pótlék mértéke.
Rendszeres változás a következőt jelenti:

  • havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint
  • a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.


Azaz ha 21 munkanapos hónapban a dolgozó reggel hatkor kezdi a munkáját minimum 7 munkanap, míg a fennmaradó 14 munkanapon 14 órától dolgozik, akkor igaz a fenti szabály, azaz a munkaidő kezdete a munkanapok minimum egyharmadában eltér és a két kezdési időpont között megvan a minimum 4 jelen esetben 8 óra időkülönbség.

Ha a fentiek érvényesek az Ön munkavállalójára, akkor azt a szabályt kell alkalmazni, hogy 18 - 06 óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén 30 százalék bérpótlék (azaz műszakpótlék) jár.

Egyéb esetben a munkavállalónak – kivéve tehát a fenti műszakpótlékra jogosult munkavállalót – éjszakai munkavégzéskor (azaz 22 órától történő munkavégzéskor), ha ennek időtartama az 1 órát meghaladja15 százalék bérpótlék jár. Azaz egyéb esetben, ha valaki éjszaka legalább egy órát dolgozik, akkor 15 százalékos bérpótlék jár.

Tájékoztatásul jelzem, hogy az új Munkatörvénykönyv (2012. évi I. törvény) arra is ad lehetőséget, hogy több műszakos munkavégzés esetében a meghatározott bérpótlékot is magában foglaló alapbért állapíthatnak meg a felek. Sőt a felek a munkaszerződésben bérpótlék helyett, akár havi átalányban is megállapodhatnak.