bérelszámolás

Kérdés

T szakértő ! segitségét szeretném kérni, eddig a dolgozók egyműszalban dolgoztak fix béresek voltak. Most H-V -ig 3 műszak csak ünnepnapon nem dolgoznak van tervezetben 05.01-től . Kérdésem : Mt-ben jól látom ,hogy du pótlék nincs csak 18.00-tól egyfajata pótlék van 30 % ez a délutáni és az éjszakai pótlék is ? Szombat és vasárnapi napra ha kap szabadnapot 50 5 pótlékot kell számolni + 30 % ha 18 után dolgozik ? Lehetséges-e a dolgozó bérét ugy megállapítani , hogy a műszakpótlék általány jellegű ,ha igen hogyan kell ezt az általányt kiszámitani . Köszönettel.

Válasz

Tisztelt Kérdező!

A délutáni műszakpótlék megszűnt, az új munkatörvénykönyv alapján- az Ön által említett esetekben – a következő pótlékok járnak:

Műszakpótlék mértéke 30 százalék, amelynek a feltételei a következők:
-              18 - 06 óra között történik a munkavégzés, továbbá szükséges hogy
-              a dolgozó beosztás szerinti napi munkaideje kezdetének időpontja rendszeresen változzon. Rendszeres változás azt jelenti, hogy havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van. Például egy 21 munkanapos hónapban 14 munkanap 14 órakor kezdi meg a munkát, másik 7 munkanap 22 órakor.

Éjszakai pótlék: A munkavállalónak éjszakai /azaz 22 és reggel 6 óra közötti/ munkavégzés esetén kap éjszakai pótlékot,
-              ha  műszakpótlékra nem jogosult és
-              az éjszakai munkavégzés egy órát meghaladja.
Éjszakai pótlék mértéke: 15 százalék.

Vasárnap rendes munkaidőben zajlik a munkavégzés, és ez
-              több műszakos tevékenység keretében, vagy
-              készenléti jellegű munkakörben történik vagy
-              kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál történik. A munkavállalót ez esetben 50 százalék bérpótlék illeti meg.

A bérpótlékok rendszeres megállapítását egyszerűsítette le az alábbi szabályokkal az új munkatörvénykönyv:

1.) Lehetőség van arra, hogy a felek több műszakos munkavégzés illetve vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetében a meghatározott bérpótlékot is magában foglaló alapbért állapítsanak meg.

2.) Továbbá a felek azaz a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben bérpótlék helyett, havi átalányt is megállapíthatnak. Ez esetben a törvény megengedi a bérpótlék eseti elszámolása helyett az átalány megállapítását.

Az átalány megállapítás során figyelemmel kell lenni az alábbiakra:

-              A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti. Azaz az átalány megállapítása során a munkavállaló nem kerülhet lényegesen kedvezőtlenebb helyzetbe az eseti elszámoláshoz képest.

-              Az átalányt bérpótlékonként kell meghatározni, azaz egyazon átalány többféle bérpótlékot nem válthat ki.

-              Az átalány csak a bérpótlékot foglalja magába, a munkavégzés ellenértékét nem. (Más a helyzet a készenlét és ügyelet esetén, ugyanis ez esetben az a munkavégzés díjazását is magában foglalhatja.)