Barter ügylet

Kérdés

A barter ügylet szereplői tevékenységük alapján különböző áfa kulcs alá tartoznak. Hogy számolom el az áfa különbözetet? (18% és 27%)


Válasz

Tisztelt Kérdező,

A Legfelsőbb Bíróság eseti döntése értelmében a barterszerződés a Polgári Törvénykönyvben nem szabályozott, olyan nem nevesített szerződés, amelyben az egyik fél szolgáltatásának ellenértéke a másik fél által nyújtott szolgáltatás, tehát az ellenérték teljesítése az, ami a pénzmozgást kiküszöbölve, elszámolási módként teszi barter jellegűvé a szolgáltatást. A felek egyenértékű szolgáltatásokat vállalnak, így egymással szemben nem keletkezik fizetési kötelezettségük

A számviteli törvény a bartert, mint fogalmat nem említi. A kérdéssel egy helyen, a 75. § (6) bekezdésében foglalkozik, ahol a devizában meghatározott exportértékesítés és importbeszerzés egymással szembeni elszámolásáról a következőket írja: ha az exportértékesítés devizában meghatározott ellenértékét azonos devizaértékű importáruval, illetve importszolgáltatással egyenlítik ki, az importbeszerzés, illetve az exportárbevétel forintértékét az importbeszerzés, illetve az exportértékesítés, az exportszolgáltatás szerződés szerinti devizaértékének az első teljesítés napjára vonatkozó - a számviteli törvény 60. § (4)-(6) bekezdéseszerinti - devizaárfolyamon átszámított forintértékén kell meghatározni. Így az importbeszerzés értéke és az exportértékesítés árbevétele forintértékben is azonos lesz.

A fentiekből következik, hogy a kérdésben szereplő  eltérő áfa tartalmú belföldi ügylet csereügylet nem pedig barter.