Az új szabályok szerint kell bevallani az IPA-t

Az iparűzési adó (IPA) alapjának megállapítására vonatkozó új szabályokat először az idén májusban esedékes iparűzésiadó-bevallásban kell alkalmazniuk a hazai vállalkozásoknak.
 
A MAZARS közleménye szerint az IPA alapjának megállapítására vonatkozó új szabályokat első ízben a 2012-es évi IPA-bevallásban kell alkalmazniuk az adózóknak: az adó összegét még a régi szabályok alapján, a fizetendő adóelőlegeket azonban már az új szabályoknak megfelelően kiszámított adóalap alapján kell bevallani.
2013. január 1-jétől az IPA-alapot a korábbiaktól eltérően kell kiszámítani. 500 millió Ft nettó árbevételig nincs korlátozás az adóalapot csökkentő tételek meghatározásában, 500 millió Ft nettó árbevétel felett viszont az ELÁBÉ (eladott áruk beszerzési értéke) és a közvetített szolgáltatások csak sávosan korlátozott mértékben vehetők figyelembe – a következők szerint.
Az árbevételből a megadott sávokba arányosan jutó ELÁBÉ és közvetített szolgáltatás érték vonható le a következő korlátot is figyelembe véve:
•500 millió Ft és 20 milliárd Ft közötti árbevételnél, a sávba tartozó nettó árbevétel 85%-ig,
•20 milliárd Ft és 80 milliárd Ft közötti árbevételnél, a sávba tartozó nettó árbevétel 75%-áig,
•80 milliárd Ft nettó árbevétel felett, a sávba tartozó nettó árbevétel 70%-áig.
Ebből jól látszik, hogy azoknak a cégeknek, amelyeknek az éves árbevétele meghaladja az 500 millió forintot, és viszonylag alacsony bruttó árréssel dolgoznak, különösen ajánlott odafigyelni a megváltozott szabályokra, hiszen az adóalapot csökkentő tételekre vonatkozó korlátozás fokozottan kihat az adózás utáni eredményükre.
Ez a korlátozás nem vonatkozik az exportértékesítésre jutó ELÁBÉ-ra és közvetített szolgáltatásokra, illetve közfinanszírozású gyógyszerek belföldi értékesítése esetén, valamint a földgáz és villamos energia elszámolóházi tevékenységet végző szervezeteknél ugyancsak nem kell alkalmazni.
Fontos kitétel az új szabályozásban, hogy a kapcsolt vállalkozásoknak először csoportszinten kell megállapítaniuk az adó alapját, majd az egyes vállalkozásoknak az így számított adóalap egészéből a nettó árbevétel arányával azonos módon kell kiszámítaniuk a vállalkozás szintű adóalapot. A gyakorlatban nehézséget okozhat az exportértékesítéshez kapcsolódó ELÁBÉ és a közvetített szolgáltatások egyértelmű beazonosítása, illetve az érintett kapcsolt felek feltérképezése is, nem beszélve a kapcsolt vállalkozások adóalapjának megállapításához szükséges adatok beszerzéséről, ezért összetett esetekben érdemes segítségét igénybe venni az adóelőleg kalkulációjához.