ausztriába ingázó munkavállaló bejelentési kötelezettségei

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi vállalkozásunk alkalmazottai egy másik szintén belföldi székhelyű, de naponta (munkavégzés céljából) Bécsbe ingázó vállalkozásnál( melynél cégünk alvállalkozó) végzik tevékenységüket. a NAV felé elküldtük a T1041-es bejelentést, az OEPnél igényeltek eus kártyát, ezen felül létezik-e valamiféle jelentési kötelezettség hivatalos szervek irányába? Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Elsőként is fontos tisztázni, hogy mi is az a munkavégzés, amit az Önök munkavállalói Ausztriában végeznek.
Mivel nem ismerem a munkavállalók munkaszerződését és munkaköri leírását, így az Ön által leírtak alapján úgy ítélem meg, hogy a fenti munkavégzés sem a határ menti ingázás, sem a kiküldetés körébe nem tartozik.
Határ menti ingázásról általánosságban akkor beszélhetünk, ha a munkavállalók, akik a két ország valamelyikének állampolgárai, állandó lakhelyük vagy legalább egy éve szokásos tartózkodási helyük a fenti határ menti térségek egyikében van, ahová - kivéve a változó foglalkoztatási helyek eseteit - naponta visszatérnek, és a másik ország határ menti térségében van a foglalkoztatójuk. Az Önök esetében a foglalkoztató, azaz a munkáltató Magyarországon van. (Megjegyzem, határ menti ingázás esetén szükséges lenne még E 106 /S1/ igazolás: amely a határ menti ingázók számára lehetővé teszi, hogy egészségbiztosítási ellátásban részesüljenek mind a lakóhely, mind a munkavégzés szerinti országban, E 401 nyomtatvány: a családi juttatások összegét az illetékes hatóság ki tudja számítani, mert a családjuk továbbra is a származási országban él./
Kiküldetésről azért nem beszélhetünk, mert nem a másik ország, azaz Ausztria területén laknak átmenetileg a munkavállalók. (Megjegyzem, hogy kiküldetés esetén az E 101 nyomtatvány, azaz A1-es igazolás szükséges, amely annak igazolására szolgál, hogy a munkavállaló egy másik uniós országban fizeti a járulékokat.)
Az Önök esetében inkább a változó munkahelyen történő munkavégzésről beszélhetünk, azaz munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Ez esetben arra kell figyelni, hogy naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre.