Áfaköteles a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)  állásfoglalása szerint a könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésénél az új, kreditpontos továbbképzés nem elégíti ki a „jogszabályon alapuló képzés” olyan feltételeit, amihez az Áfa törvény adómentességet társít, ezért a továbbképzés áfa kötelesnek minősül.

2013-tól alapjaiban változott meg a könyvviteli szolgáltatók továbbképzése: a központi tematikát felváltotta a kreditpont-rendszer. A kreditpontokat továbbképzési programokon, előadásokon való részvétellel, szakmai szervezeti tagsággal vagy szakmai kiadványok megvásárlásával lehet összegyűjteni.
A NAV állásfoglalása szerint a továbbképzést szabályozó minisztériumi tájékoztató nem tekinthető jogszabálynak, így az abban meghatározott értékelési szempontok, a képzés tartalmára vonatkozó előírások nem elégítik ki a „jogszabályon alapuló képzés” olyan feltételeit, amihez  az áfa-törvény adómentességet társít.
Ebből következően a kreditpontos képzésekről áfás számlát kell kiállítani.
A NAV ezt  az alábbiakkal indokolja:
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 85. § (1) bekezdés i) pontjában foglaltaknak megfelelően adómentes az a szolgáltatásnyújtás, és az ahhoz szorosan kapcsolódó óvodai, diákotthoni és kollégiumi ellátás – az étkeztetés kivételével, ha az ennek fejében járó ellenérték külön térítendő meg –, valamint az azokhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet köz- és felsőoktatás, továbbá az Áfa tv. 85. § (2) bekezdésében meghatározott egyéb oktatás keretében a közszolgáltató, közoktatási intézmény, felsőoktatási intézmény, egyéb felnőttképzést folytató intézmény vagy – nemzetközi szerződés alapján – belföldön működő külföldi kulturális intézet – ilyen minőségében – teljesít.
Az Áfa tv. 85. § (2) bekezdése alapján az egyéb oktatás körébe a következők tartoznak:
•    a) a felnőttképzésből az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítést adó oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás;
•    b) a felnőttképzésről szóló törvény alapján szervezett és akkreditált, illetőleg egyéb jogszabály alapján szervezett oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás;
•    c) az államilag, illetőleg nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadásának alapjául szolgáló vizsgáztatás;
•    d) a tanulmányi és tehetséggondozó verseny szervezése, lebonyolítása.
Egyéb jogszabály alapján szervezett oktatásként, képzésként, továbbképzésként olyan szolgáltatások tartoznak az Áfa tv. 85. § (2) bekezdésében meghatározott egyéb oktatások körébe, amelyek tekintetében a képzésre vonatkozó jogszabály legalább a képzés kereteit meghatározza.
A képzés kereteinek jogszabályi meghatározása jellemzően óraszámra, tantárgyakra (képzési programra), oktatókra vonatkozó előírással történik.
Miért áfa-köteles a könyvviteli szolgáltatást végzők kötelező továbbképzése?
A számviteli törvény 152. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a könyvviteli szolgáltatást végzők kötelesek a már megszerzett ismereteket naprakészen tartani, fejleszteni, a változásokból eredő követelményekkel összhangba hozni. Ennek érdekében kötelező számukra a szakmai továbbképzés.
A számviteli törvény 152. § (2) bekezdése értelmében pedig ezt a továbbképzést – ide nem értve a 152. § (3) bekezdés szerinti eseteket – a miniszter által akkreditált szervezet, a miniszter által kreditpont-minősítési eljárásban minősített szakmai továbbképzési program alapján végezheti.
A számviteli törvény fentit rendelkezései mellett a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendelet tartalmaz a kreditpont-minősítési eljárásra vonatkozó előírásokat. E kormányrendelet 10/D. § (1) és (2) bekezdése értelmében kreditpont-minősítési eljárás keretében az akkreditált szervezet továbbképzési programját – minősítésre – a rendelet 10. számú mellékletében meghatározott adattartalmú kérelemmel nyújthatja be a nyilvántartásba vételt végző szervezetnek. A szabályszerűen benyújtott kérelem alapján a program szakmai tartalmára, aktualitására, időtartamára, a tartalom és az időkeret összhangjára, valamint elméleti és gyakorlati jellégre figyelemmel kell a továbbképzési program kreditpont-értékét meghatározni.
A kormányrendelet tehát csupán címszavakban tartalmazza az értékelés szempontjait, azonban nem rendelkezik arról, hogy mi számít a kérelem minimálisan szükséges és elégséges tartalmának, mely tartalmi elemek esetén milyen minősítés adható. A minősítési eljárás szempontjainak részletezését a kormányzati portálon elérhető „Tájékoztató a könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének kreditminősítési eljárásáról” című dokumentum tartalmazza.
Egy tájékoztató azonban nem tekinthető jogszabálynak, így az abban meghatározott értékelési szempontok, a képzés tartalmára vonatkozó előírások nem elégítik ki a „jogszabályon alapuló képzés” olyan feltételeit, amihez az áfa-törvény adómentességet társít – áll a NAV állásfoglalásában.
Az előzőekből következően a kreditpont-minősítési eljárásban minősített könyvviteli szakmai továbbképzés mint szolgáltatás, nem felel meg az Áfa tv. 85. § (1) bekezdés i) pontjában és (2) bekezdésében előírt adómentességi feltételeknek. Az áfa megítélésre nincs kihatással a nyújtott szolgáltatás igénybevevőjének személye, így ez a továbbképzés adóköteles függetlenül attól, hogy azt a számviteli törvény 152. § (2) bekezdés alapján továbbképzésre kötelezett személynek vagy továbbképzésre nem kötelezett személynek nyújtják.
Az állásfoglalást teljes terjedelmében:  NAV "állásfoglalás" a kötelező továbbképzésekről