Mérlegképes könyvelő online képzés – IV. rész

2021-02-24
Karrier utak a képzés elvégzése után.

2021. január 1. óta már érettségivel is elkezdheted a mérlegképes könyvelő képzést!

Mivel egy kivételesen népszerű és praktikus szakról beszélünk, ha a könyvelői képzéseinkről van szó, ezért most több részletes bejegyzésben is kifejtjük mind a jelentkezéssel, mind továbbképzési-és elhelyezkedési lehetőségekkel és persze a tananyaggal kapcsolatos információkat.

Ebben a részben az elhelyezkedési lehetőségeket vizsgáljuk meg kicsit részletesebben, mint sorozatunk előző részeiben. Legutóbb azokat a személyiségjegyeket, készségeket vettük sorra,  ami ma egy könyvelő felé elvárás, sikeressége szempontjából előny lehet. Azt is megnéztük, milyen munkakörnyezetre, milyen időbeosztásra számíthatsz. Most pedig következzen az egyik leginkább kérdéses rész: mégis hol tudok ezzel a végzettséggel dolgozni, hova jelentkezhetek?

Munkalehetőség alkalmazottként


A pályád kezdetekor, kellő tapasztalat híján nehezebb dolgod lehet egy friss vállalkozás indításakor. Erre mindjárt kitérünk részletesebben is, de először fontos tisztázni, miért lehet jó döntés egy kisebb-nagyobb cégnél alkalmazotti pozícióra pályázni. A tapasztaltabb rókák véleményét kikérve, te is többször hallhatod, hogy bizony friss végzettséged mellé nagyon fontos, hogy minél több gyakorlati tapasztalatot gyűjts.

A nagy multinacionális cégek örömmel vesznek olyan kitartó és szorgalmas jelentkezőket, akik képesek elfogadni, hogy nem ülhetnek át az iskolapadból azonnal egy vezető pozícióba. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnél kezdeményező, akár formabontóan ügyes és kreatív a szakmai területen belül, ugyanakkor nem feltétlenül érdemes kellő tapasztalat hiányában túlzott magabiztossággal túlzott kockázatokat vállalni.

A multinál többet kereshetek?


Tehát alkalmazottként, egy biztos, rendszeres fizetéssel, szakmai támogatással és gyakorlatias feladatokkal fejlődhetsz anélkül, hogy minden felelősség a te válladra nehezedne. Egyáltalán nem biztos, hogy a multinál többet keresel, mint egy kis-és középvállalkozásnál.

Egy sokkal érzékelhetőbb különbség lehet azonban, ha például egy-vagy több idegennyelv tudását, vagy 5-10 év szakmai tapasztalatot is igényel a pozíciód. Szintén előnyben lehetsz, ha az IFRS végzettséget is megszerzed a mérlegképes után, vagy ha egy ritkább, speciális szegmensben rendelkezel tapasztalattal. Ezt bizony hajlandóak, sőt kénytelenek is megfizetni azok, akiknek erre van szüksége. 

Hogyan épül fel a karrier?


A karriered cégtől függően különbözőképpen alakulhat, valahol több, valahol kevesebb, de nagyobb lépcsőfokok vezetnek felfelé, illetve horizontális mozgásra is lehetőség van. A vertikális mozgás az adott terület felsőbb szintjére, a horizontális az azonos szinten más terület felé való karrier béli elmozdulást jelöli. Ezen kívül még egy külön szempont, hogy emberek menedzselése, vagyis csoportvezetői, területi igazgatói állások felé is kacsintgatsz-e.

A felfelé lépések során egy-egy terület specialistáivá, szeniorjává válhatsz. Lehetsz főkönyvelő vagy számviteli vezető.. Szintén mérlegképes könyvelői végzettség és még egy adótanácsadói képzés szükséges, ha kifejezetten az adózással szeretnél foglalkozni.

Később ha vállalkozóként szeretnéd folytatni karriered jó kiegészítés lehet és versenyelőnyt nyújthat a tb és bérügyintéző vagy a munkaerőgazdálkodási és bérügyintéző képzés elvégzése.

Közgazdász diplomával is rendelkezel?


Ha diplomás közgazdász elővégzettséggel is rendelkezel, akkor a kontrolling is egy izgalmas terület lehet számodra. Szintén itt érdemes a könyvvizsgálói területet megemlíteni, ami a közgáz diploma és egy felsőfokú könyvvizsgálói képzést követően öt év szakmai gyakorlat után lehetséges. Tehát ez egy jóval időigényesebb, ugyanakkor többnyire valóban jól fizető és felelősségteljes munkakör.

Vállalkoznál?


Ha van családi, baráti segítséged az induláskor is, akkor valószínűleg ugyanolyan gyorsan és biztosan szerzed meg a gyakorlatot, mint alkalmazottként. Gondolhatunk itt arra, ha családi vállalkozásotok van vagy barát/ismerős cégének könyvelésével is tudsz gyakorlatot szerezni.. Ha teljesen kezdő vagy és nem rendelkezel kapcsolati hálóval, potenciális ügyfélkörrel, akkor érdemes először pár év tapasztalatot szerezned kisebb kockázat mellett.

Ezután azonban, nyugodtan indíthatsz saját vállalkozást akár mellékállásban is, hiszen így rugalmasan egy kis plusz bevételre, plusz tapasztalatra tehetsz szert a főállásod mellett is. Később eldöntheted, merre mész tovább, melyik megoldás a kényelmesebb, jövedelmezőbb.


Kívánunk nagyon sok sikert a karrieredhez! Ha jól meggondoltad, és még mindig szimpatikus a dolog, akkor vágj bele, és jelentkezz a képzésre!