Kreatív önéletrajz - valóban olyan jó ötlet?

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Nincs új a nap alatt, ez igaz az álláskeresésre is.

Már annyi mindent megpróbáltak az elmúlt időben az álláskeresők, ami szépen lassan megszokottá vált a HR-esek számára, hogy tényleg nehéz különbözni a többi száz, esetleg ezer pályázótól. S ha beleolvadsz a masszába, nem csoda, ha nem szúr ki senki téged a tömegből. Azt mondják, légy más, légy különleges… és erre majd a kreatív önéletrajz lesz a megoldás. Mert színes, szagos, érdekes… nos, nézzük, mi az igazság a kreatív önéletrajz terén.


A hagyományos szakmai önéletrajzot már mindenki ismeri, így ennél többet kell letenni az asztalra, ha ki akarunk tűnni. A kreatív önéletrajz – ahogy a nevében is benne van – kreatív elemeket tartalmaz, ami kiemeli a többi önéletrajz közül – s ezzel a tulajdonosát a többi pályázó közül. Ezek az elemek általában a CV színvilága, a használt képek, grafikai elemek szoktak lenni, de lehet a formátuma, a hajtogatása, a mérete.


Értelemszerűen nem mindenkinek érdemes időt és energiát fektetni a kreatív önéletrajz elkészítésébe, mert ahogy nagyon jól is elsülhet, ugyanúgy hátrányos is lehet számodra. Hogy mitől függ a siker? Nos, ha lenne kész recept, akkor mindenki azt alkalmazná… Támpontul a következőket tudom felsorolni. Alapvetően ott érdemes kreatív önéletrajzot beadni, ahol eleve a kreativitás az egyik alap elvárás a munkavégzés során. Marketing, grafika, design, művészetek területén már itt kezdődik a kiválasztás, már itt megmutathatod az egyéniségedet.


És itt is van rögtön a második pont: ha azt a kreativitást, amit beleteszel a CV-be, nem tudod hozni később az interjún, semmit nem ért az egész. Csak akkor hasznos számodra a kreatív önéletrajz, ha ugyanezt a stílust képviseled mindvégig, ha Te magad valóban kreatív vagy. Ne feledd, a kreativitás nagyon szubjektív, ami neked kreatív, az talán az asztal másik oldalán ülőnek túlzás, oda nem illő, vagy egyáltalán nem releváns.


Tudom, sokan szeretnének kész receptet, de éppen az a lényeg, hogy nincs! Ha lenne, akkor mindenki azt használná, s ugye érted, hogy ha mindenki ugyanazon recept alapján készítené a kreatív önéletrajzát, akkor semmi egyedi nem lenne benne, hanem több száz ugyanolyan önéletrajz születne? És ezzel el is érkeztünk a következő fontos ponthoz: a kreatív önéletrajz sablonokat kínáló weboldalakat is felejtsd el, ha valóban kreatív önéletrajzot szeretnél. Ha csak az a cél, hogy legyen egy színesebb, szépen megszerkesztett, mutatós, egymáshoz jobban illő betűtípusokkal készített önéletrajzod, ám legyen, használd ezeknek az oldalaknak a sablonjait. De ez nem kreatív önéletrajz, hanem egy kész sablon alapján begépelt színes önéletrajz.


A kreatív önéletrajzot TE készíted el, a te ötleteid, a te fantáziád szabja meg, hogy milyen legyen. Gondold végig, mi jellemző rád, mi jellemző arra a munkakörre, amire pályázol, mi jut eszedbe a szakmádról, a cégről, keress közös kapcsolódási pontokat, s ezek alapján készítsd el a kreatív önéletrajzodat.


Mivel nem egy kreatív önéletrajz landolt már a kezemben az elmúlt egy évtizedben, néhány tipp, hogy hogy ne rontsd el. Legyen továbbra is átlátható, rendezett. Ha a design és a színek a tartalom rovására megy, nagyobb öngólt lőttél, mintha beadtál volna egy europass CV-t (pedig az az egyik legrosszabb önéletrajz típus szerintem). Láttam már olyan kreatív önéletrajzot, aminek az értelmezése több mint 3 percet vett igénybe a részemről, pedig nekem 10-20 másodperc simán elég, ha pedig ugyanazon munkakörre kerestünk sok-sok pályázót tömeges kiválasztásoknál, a 6 másodperces döntés sem volt ritka. Nem csoda, hogy azonnal jeleztem is a tulajdonosának, hogy ha valóban állást szeretne, sürgősen dolgozza át az anyagát, mert nem látom belőle, hogy ki ő, mit tud, mit szeretne.


Hiába vagy te kreatív, ha a vállalat, ahová pályázol, nem az, s ezért nem hogy nem keresi, de nem is értékeli a kreativitást a pályázás során. Mielőtt úgy döntesz, hogy kreatív önéletrajzzal pályázol, tájékozódj, hogy vajon ez a cégnél plusz pont-e, vagy hátrány. Nézd meg a cég honlapját, a marketing üzenetei stílusát, az általános imidzsét, az iparágat, amiben jelen van, az állás hirdetés szövegezését, s ha tudsz, keress ott ismerőst, aki segít eldönteni a kérdést.


Ha a színek túl sötétek, ha nem nyomtatható a kreatív önéletrajzod, az sajnos megint egy rossz pont. Hidd el, az interjúhoz még mindig a papír alapú CV-t szereti a legtöbb HR-es.


Még egy dolog, amit figyelembe kell venned: azzal, hogy nem a szokásos táblázatos elrendezést választod, s plusz grafikai elemeket teszel bele a CV-be, kevesebb helyed marad a lényegi tartalomnak. Ha olyan a szakmai múltad, hogy nagyon sokat írsz a munkahelyeidről, feladataidról, és van több szakirányú végzettséged is, egyszerűen nem fogsz beleférni egy 1 – maximum 2 - oldalas kreatív önéletrajz keretei közé. És akkor most mi a fontosabb? A szép design és a kreatív vénád, vagy a szakmai tapasztalatod és a releváns végzettségeid? Azt hiszem, a kérdést könnyű eldönteni.


Nem vagyok a kreatív önéletrajz ellensége. Csak azt tanácsolom, hogy megfontoltan, okosan használd, ha úgy véled, előnyödre válik. Ide kattintva pedig összegyűjtöttem neked néhány jó példát:
https://hu.pinterest.com/dolgozomami/kreat%C3%ADv-%C3%B6n%C3%A9letrajzok/