Hogyan válasszak szakmát nőként?

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Akár fiatal lányként a szakmaválasztáson gondolkodsz, akár felnőtt nőként szakmát váltanál, vagy továbbképeznéd magad, több szempontot érdemes figyelembe venni. Fontos, hogy a választott hivatást valóban szívesen végezzük, s a képességeink is meglegyenek az abban való kiteljesedésre. Nem mellékes az sem, hogy milyen az elhelyezkedési lehetőség és a bérezés abban a szakmában, s mindezt érdemes a lakhelyünk közelében is külön megnézni – ellenkező esetben költözéssel kell számolnunk a jövőben. Emellett, ha a választott szakmának van jövője, azaz 10-20 év múlva is valószínűleg igény lesz rá, akkor nem nagyon lőhetünk mellé… Persze talán néhányan azt gondolják, hogy ez túl alapos szemléletmód, s nem kell ennyire komolyan venni. Én mégis azt tanácsolom – több mint 20 évnyi munkaerőpiaci tapasztalattal a hátam mögött, – hogy egy nő igenis legyen alapos és megfontolt a karrierje során, s ezt már érdemes a szakma választásnál is szem előtt tartani.

Szeretem azt hinni, hogy nincsenek kifejezetten női és férfi szakmák, de a fizikai, testfelépítésbeli különbségeink ugyanúgy, ahogyan a társadalmi berögzülések, sztereotípiák sokszor meghatározzák, hogy ki milyen szakmát választ. Lehet egy férfi is kiváló óvodapedagógus – ahogyan van is idehaza néhány képviselője eme szép szakmának – s egy nő is dönthet úgy, hogy őt a burkolás és a villanyszerelés teszi boldoggá – igen, ilyen is van. Ám ha a „klasszikus” női szakmákban gondolkozunk, nézzük meg, mik azok a képzések, amit választva nagy valószínűséggel nem nyúlunk mellé, és az elkövetkezendő évekre, évtizedre jó karrierlehetőséget biztosítunk magunknak.



Pénzügyi-számviteli terület


Bár kihívások, törvényváltozások mindig lesznek a pénzügyi szakma képviselői számára, a női munkavállalók – precizitásuk, alaposságuk révén – kiválóan teljesíthetnek  számviteli területen. Aki erre adja a fejét, készüljön fel arra is, hogy különböző szoftverekkel kell közelebbi barátságba kerülni, s a gazdasági, jogi, adózási rejtelmek között való eligazodás is a megszerzendő szuperképességek közé fog tartozni. Ám ezért cserébe egy könyvelő előtt – pláne, ha egy vagy két idegen nyelvet is beszél legalább középfokú szinten – nyitva állnak mindig a munkaerőpiaci ajtók. A fizetések ezen a területen az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, jelenleg pályakezdőként – nyelvtudástól függően - bruttó 300.000 - 330.000 Ft fizetésre számíthatunk, míg néhány éves tapasztalattal a bruttó 400.000 – 600.000 forintos fizetés jellemző, senior könyvelőként pedig a 700.000 – 800.000 Ft ot fizetés sem elérhetetlen. Továbblépési, fejlődési lehetőség is több van az évek, évtizedek alatt: könyvelési csoportvezetőként, főkönyvelőként, vagy a kontrolling területre „átnyergelve” vezetői pozícióba lehet jutni. A női karrierben sokszor törést okozó gyermekvállalás sem olyan nagy gond, hiszen akár rugalmas időbeosztást megengedő saját vállalkozást is lehet a korábbi tudásra alapozva indítani. Ha pedig továbbra is vállalati oldalon képzeli el valaki a karrierjét, a feladatok jellegéből adódóan a home office is megoldható, így a munka és a magánélet könnyebben összeegyeztethető.



Bér és TB


A másik klasszikus terület hölgyek számára a bérszámfejtés és TB ügyintézés. A vállalatok mindig fognak munkavállalókat foglalkoztatni, azaz bért is mindig kell majd számfejteni és utalni, ez tíz-húsz év múlva sem fog változni. Ezzel a szakmával tehát biztos, hosszú távú karrierlehetőséget szerezhetünk. Hasonlóan a pénzügyi- számviteli területhez, itt is fel kell készülni a jogszabályok folyamatos változására, s a számok szeretete, a pontosság, precíz – néha monoton - munkavégzés mellett magabiztos, felhasználói szintű számítógépes ismeretek szükségesek még mindenképpen a munkakör betöltéséhez.



HR


A HR szakma számos olyan elvárással jár, amiben a nők jó része jeleskedik: empátia, szervezési készség, kiváló kommunikációs készségek. Nem csoda, hogy sokan karrierváltás során erre a területre lépnek át, s trénerként, coachként, vagy HR szakemberként szeretnének második karriert kezdeni. Ám az emberekkel való beszélgetésen, az állásinterjúk és vállalati tréningek színes világán túl a HR sokkal több szakmai kihívást tartogat: ugyanúgy ide tartozik a munkajog, a munkakörök elemzése, tervezése, a dolgozói teljesítmények értékelése, a dolgozók képzése, fejlesztése is. Rendkívül izgalmas és szerteágazó szakterület, ami lehetővé teszi azt, hogy ezt egy vállalathoz csatlakozva, vagy tanácsadócég keretein belül több partnercéget kiszolgálva, esetleg vállalkozóként, szabadúszóként gyakoroljuk.