Változások az adóhatósági igazolásoknál

Az adóhatósági igazolások kiadásával kapcsolatban 2013. január 1-től életbe lép számos változás.
Januártól az elektronikus bevallásra kötelezett adózók az adóhatósági igazolás kiadással kapcsolatos kérelmeiket is csak elektronikus úton terjeszthetik elő.
Ezzel párhuzamosan új funkciókat vezet be és bővíti szolgáltatásainak körét a NAV. Ennek megfelőlen az igazoláskiadási határidő az eddigi 8 napról 6 napra rövidül.
Az elektronikus úton kért igazolások személyes átvételi helyét az adózó határozhatja meg azzal, hogy az IGAZOL nyomtatvány főlapján legördülő listából választhatja ki azt az ügyfélszolgálatot, amely a számára a legkönnyebben elérhető.
A személyes átvételű és postai kézbesítéssel kért igazolások elkészültéről, az átvétel módjáról és a kézbesítési helyről elektronikus üzenetet küldenek.
Az esetleges hiányosságok pótlásról szóló közléseit (pótlás, megjegyzés…stb) az IGAZOL nyomtatvány „hiánypótlás teljesítése” lapjának kitöltésével és elektronikus megküldésével közvetlenül az ügyével foglalkozó ügyintézővel léphet kapcsolatba, ezáltal a felesleges sorban állás és a sikertelen telefonálgatás elkerülhető lesz.
A köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplés ténye általánosan elfogadhatóvá válik, azaz a felhasználó köteles elfogadni a nemleges adó-, illetve a nemleges együttes adóigazolások bemutatása helyett.
Új nyomtatvány
2013. január 1-től az adóhatósági igazolásokkal kapcsolatos ügyek egyszerűbben, egy összesített nyomtatványon indíthatók meg.
Az új, IGAZOL elnevezésű nyomtatvány elsősorban a számítógépen történő kitöltést támogatja és lehetővé teszi az elektronikus úton történő előterjesztést is. A nyomtatványgarnitúra tartalmazza az adó-, az együttes adó-, a jövedelem- és az illetőségigazolás
•    kiadásához szükséges kérelmeket,
•    a kérelmek mellékletét képző pótlapokat, nyilatkozatokat, hozzájárulást,
•    a hiánypótlásra felszólító levelekre megküldhető teljesítésigazolás lapot,
•    a kiadott döntésekkel (igazolás, határozat, végzés) kapcsolatos fellebbezés lapot.
Az Önkormányzatok, bankok, pályáztatók, azaz a felhasználók az IGAZOL nyomtatvány kitöltésével és az adózó hozzájárulásával (ez a nyomtatványgarnitúra része, amelyet az adózó képviseletre jogosult személy tölt ki) postai úton küldhetik meg az adóhatósági igazolási kérelmeket, amelyekre az elkészült igazolásokat kizárólag szintén a felhasználó felé, postai úton küld meg a NAV.
Az elektronikus bevallásra nem kötelezett adózók a kérelmeiket változatlanul személyesen (előzetes időpontfoglalással, vagy ügyfélfogadási időben az ország bármely ügyfélfogadási irodájában megjelenve) illetve postai úton is benyújthatják.