Változások 2017: Egészségügyi hozzájárulás 2017. január 1-jétől hatályos módosításai

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

27 SZÁZALÉKOS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS CSÖKKENTÉSE

Egészségügyi hozzájárulást kell fizetni az adóévben kifizetett, juttatott, az Szja tv. szerinti

  • összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az adó (adóelőleg) alap számításánál figyelembe vett jövedelem után, valamint
  • külön adózó jövedelmek közül a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások adóalapként meghatározott összege, és a kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapként meghatározott összege után.

A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentése miatt szükséges volt az egészségügyi hozzájárulás 27 százalékos kulcsának 22 százalékra történő csökkentése, így a fenti jövedelmeknél 2017. január 1-jétől 22 százalékos eho fizetési kötelezettség áll fenn.

 

MEZŐGAZDASÁGI KISTERMELŐ/ŐSTERMELŐ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁSÁNAK CSÖKKENTÉSE

A hatályos szabály alapján az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás az átalányban megállapított jövedelmének 15 százaléka. Ugyancsak 15 százalék mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet a tételes költségelszámolást választó, egyszerűsített bevallási nyilatkozatot benyújtó őstermelő, amelynek az alapja a bevétel 5 százaléka.

2017. január 1-jétől 15%-ról 14%-ra csökken mind az átalányadózó, mind a tételes költségelszámolást választó mezőgazdasági őstermelők egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettsége.

 

MEGSZÜNTETÉSRE KERÜLŐ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁSOK

2016. évi CXXV. törvény három olyan esetet sorol fel, amikor megszüntetésre kerül az egészségügyi hozzájárulás. Az első két eset a következő: 

A belföldi magánszemély 6 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet 

  • az Szja törvény 65. §-a szerinti kamatjövedelem – adómentesnek minősülő kamatjövedelem vagy kamat kivételével –adóalapként meghatározott összege után,
  • az Szja törvény 67/B. §-a szerint megállapított lekötési hozam után, ha a tartós befektetési szerződés szerinti lekötés megszakítására a hároméves lekötési időszak utolsó napját megelőzően kerül sor.

2017. január 1-jétől a fenti 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás mindkét esetben megszüntetésre kerül.

A harmadik eset a fizető vendéglátó tevékenységre vonatkozik. A hatályos szabály alapján a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély által fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás a tételes átalányadó 20 százaléka, ha e tevékenység alapján a magánszemély nem minősül egyéni vállalkozónak. 2017. január 1-jétől megszűnik a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélynek a fenti százalékos egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettsége.

 

BEVALLÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK

Az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítése érdekében 2017-től lehetőség lesz arra, hogy azon magánszemély részére, aki munkáltatói adómegállapítást nem kért, vagy az adó megállapítását a munkáltató nem vállalta, az állami adó-és vámhatóság elkészítse és az adóévet követő év március 15. napjától elektronikus úton megküldje a személyi jövedelemadó bevallási tervezetet az adózó részére. Ehhez kapcsolódnak az egészségügyi hozzájárulás bevallását érintő alábbi módosítások: 

  • Egészségügyi hozzájárulás bevallására, megfizetésére, nyilvántartására, ellenőrzésére, a kötelezettség megsértésével kapcsolatos jogkövetkezmény megállapítására, a tartozás beszedésére, behajtására 2017. január 1-jétől már nem csak az Art szabályait, hanem a személyi jövedelemadó törvény rendelkezéseit is alkalmazni kell.
  • A másik módosítás a magánszemély által fizetendő egészségügyi hozzájárulás előlegére vonatkozik. Az egészségügyi hozzájárulás fizetésére kötelezett magánszemély a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást előlegként, az adóelőleg, illetőleg az adó megfizetésével egyidejűleg állapítja meg és fizeti meg. Ez a szabály 2017. január 1-jétől kiegészül azzal, hogy 
    • tárgyévre vonatkozóan az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallásban vagy az állami adóhatóság által összeállított adóbevallási tervezet felhasználásával elkészített személyi jövedelemadó bevallásban kell az előlegként megfizetett egészségügyi hozzájárulással elszámolni, 
    • az adóbevallás benyújtásának határidejéig a különbözetet megfizetni, illetőleg 
    • a bevallás megfelelő rovatában lehet a túlfizetésként mutatkozó különbözet összegéről rendelkezni. 
  • Ugyanakkor a módosítás rendelkezik az adóelőleg megfizetésére nem kötelezett magánszemély bevallásáról is. Esetében a százalékos egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadó bevallásában vagy az állami adóhatóság által összeállított adóbevallási tervezet felhasználásával elkészített személyi jövedelemadó bevallásban kell a bevallásra előírt határidőig megállapítani, bevallani, és megfizetni.