Unatkozik? Lássa vendégül a NAV-ot! (NAV-ellenőrzések cikksorozat)

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Egy cégtulajdonos – ha csak nem szenved komoly mentális és egyéb problémáktól – valószínűleg nem töri kezét-lábát, hogy elsajátítsa a szóban forgó „MÓDSZERT”. Sokkal inkább elkerülni szeretnék a hatósági ellenőrzéseket, amelyeknek romantikája egy műtét előtti beöntésével vetekszik. :) Bár kétségkívül az esemény (adott esetben mindkettő) egészen biztosan felrázza a mély apátiába süllyedt cégvezetőt.

Szóval nem kifejezetten szeretjük a hatósági ellenőrzéseket, mégis sok cég dolgozik gőzerővel azon, hogy felkeltse a figyelmüket. Mentségére szóljon a szóban forgó vállalkozásoknak, hogy fogalmuk sincs arról, éppen a „meghívót címzik” a revizoroknak.

Az alábbiakban néhány olyan vállalkozói „bűnre” hívom fel a figyelmüket, amelyek záros határidőn belül úgy vonzzák a céghez az adóellenőröket, mint a mágnes.

Elöljáróban szögezzük le, hogy a vállalkozás puszta léte – működése, üzleti kapcsolatai, esetleges átalakulása, de megszűnése is – maga is adókockázat! Az adózással kapcsolatos kockázatokat pedig a NAV előszeretettel elemzi (ez egyébként kötelessége is). Ennek alapján választja ki azokat a vállalkozásokat, amelyeket a közeljövőben megtisztel majd – jó eséllyel meglepetésszerű - látogatásával.

A vállalkozás ezüst tálcán kínálja fel magát a revizoroknak például, ha

  • több, egymást követő bevallási időszakban nullás bevallásokat ad be, vagy
  • be sem adja azokat,
  • tekintélyes létszámú alkalmazottat foglalkoztat, de forgalma, bevétele ehhez képest szinte semmi,
  • szép „kövér” bevétel, forgalom után „soványka” az adóbevallása,
  • olyan gyakran változtatja a székhelyét és a tulajdonosait, hogy a jogtanácsosuknak már kedvezményes helye van a cégbíróság parkolójában, 
  • a tagi kölcsönök, a házipénztár pénzkészlete egy közepes takarékszövetkezet cégen belüli működésére utalnak,
  • feledékenység, azaz az adónemek bevallásai közötti ellentmondások, 
  • a vállalkozás folyamatosan működik, mégis veszteséges és tetemes adóhátraléka van,
  • gyanúsak a „barátai”: például a cég tulajdonosai között korábban adóelkerülésen kapott vagy fantomcégekben érdekelt, esetleg nagy adóhátralékkal felszámolt, súlyos szabálytalanságokkal érintett tagok találhatók, vagy üzleti partnerei közt sok a kiemelten kockázatos külföldi adózó.
Mivel az adóhatóság erőforrásai sem végesek, ezért hatékonyan kell a rendelkezésére álló ellenőri létszámmal gazdálkodnia. Így szívesen megy – a lehetőségekhez képest - biztosra. Eszerint is választja ki gondosan, hova látogatnak el a revizorok. A kiválasztás fentiekben – a teljesség igénye nélkül - részletezett szempontjain túl a korábbi ellenőrzések tapasztalatainak is fontos szerep jut.

Így azok a vállalkozások, amelyeknél az adóhatóság többszöri ellenőrzése során – „zsinórban”- szabálytalanságokat tapasztal (például a nyugtaadási kötelezettséggel kapcsolatos mulasztások), oda vissza-visszahúzza a szíve.

A feltárt szabályszegések alapján kedvenc ágazatai is vannak a NAV-nak, így például a vendéglátás, az építőipar, az őrző-védő szolgálatok, vagy a munkaerő-piaci szolgáltatások.

Ellenőrzést zúdíthatnak a cégre a „pletykás” hivatalok is: például munkaügyi felügyelőségek, önkormányzati adóhatóságok ellenőrzéseinek eredménye kiindulópont lehet az állami adóhatóság számára.

Következő cikkemben sorra veszem azokat a „védekezési” lehetőségeket, amelyekkel a cég élhet, ha már megtörtént a baj, és irodájukba beköltöztek a hatóság emberei.