Tagi kölcsön kamata

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasági adó alany vállalkozás személyesen közreműködő tagja által nyújtott tagi kölcsönre kamatot fizet a vállalkozás. Kérdésem az lenne,hogy hogyan adózik ez a magánszemélynél és milyen egyéb fizetési kötelezettség terheli a kifizetést(pl EHO)? Van-e valamilyen bevallási kötelezettsége a vállalkozásnak az APEH-felé ezzel kapcsolatban. Érinti-e a TAO alapot? Köszönettel.

Válasz

Ha a magánszemély tag a tagi kölcsön után kamatot kap, akkor az az Szja-tv. 65. §-a szerint nem minősül kamatjövedelemnek. A magánszemély által így (kamat)bevételként megszerzett összeg adókötelezettségét a magánszemély és a kamatjövedelmet nyújtó Kft. között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani, és ennek megfelelően kell a kifizetőt, illetőleg a magánszemélyt terhelő adókötelezettséget teljesíteni. Ez azt jelenti, ha a kölcsönt nyújtó tag munkaviszonyban van, a kapott kamatot összevont jövedelemként terheli az szja és a társadalombiztosítási járulék, ha tagi jogviszonyban van, akkor is összevonandó jövedelemként terheli az szja és az EHO.
A tagi kölcsön nagysága, összegszerű meghatározása során figyelemmel kell lenni a Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének j) pontja, továbbá (5) bekezdése előírásaira is, ugyanis a kötelezettség összegének megállapításánál a tagi kölcsön összegét is számításba kell venni. Ez azt jelenti, hogy a tagi kölcsön is része annak a kötelezettségnek (függetlenül attól, hogy a bt. a tagi kölcsön után fizet-e vagy sem kamatot), amelynek az átlagos állománya alapján meg kell vizsgálni, hogy az meghaladja-e a saját tőke adóévi átlagos állományának a háromszorosát. Amennyiben ez fennáll, a saját tőke háromszorosát meghaladó kötelezettséggel arányos kamattal növelni kell az adózás előtti eredményt. Az adózás előtti eredmény növelésénél valamennyi fennálló kötelezettségre felmerült kamatot figyelembe kell venni.
Amennyiben a magányszemély tag ad tagi kölcsönt a saját vállalkozásának a kamat mértéke lehet 0% is.