Számviteli beszámoló: közeledik a határidő

Közeledik a május 31-i közzétételi határidő, ezért érdemes áttekinteni ismét a vonatkozó jogszabályváltozásokat, különösen azért, mert a számviteli törvény 2011. év végi módosítása számos olyan rendelkezést tartalmazott, amit már a 2011. évi beszámolókra is alkalmazni lehet.
(A számvitelről szóló 2000. évi C. törvényt az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVŐ. törvény módosította.)

Egyszerűsített éves beszámoló

Bővült azoknak a vállalkozások köre, amelyek egyszerűsített éves beszámolót készíthetnek. A módosítással lehetővé válik, hogy – az előírt feltételek fennállása esetén – az anyavállalaton kívül bármely konszolidálásba bevont vállalkozó (jellemzően a leányvállalat) is választhassa az egyszerűsített éves beszámoló készítését, feltéve, hogy az összevont (konszolidált) éves beszámoló összeállításához szükséges információk előállítására és anyavállalatának való szolgáltatására továbbra is alkalmas lesz a vállalkozó számviteli rendszere. A változások már a 2011-ben indult üzleti évre vonatkozóan is alkalmazhatók.
Sajátos egyszerűsített éves beszámoló
Bővült a sajátos egyszerűsített éves beszámolót készítő (mikro)vállalkozások köre is, figyelembe véve az Európai Bizottság és a Tanács által támogatott számviteli területre értelmezett mikrovállalkozási meghatározást.
A könyvvizsgálatra nem kötelezett jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (betéti társaság, közkereseti társaság), korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cég a jövőben akkor készíthet sajátos egyszerűsített éves beszámolót, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket:
•    mérleg-főösszeg: 65 millió forint,
•    éves nettó árbevétel: 130 millió forint,
•    az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma: 10 fő
A módosított előírások a sajátos egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozók számára biztosítják, hogy számviteli politika (ideértve a szabályzatokat, így például a leltárkészítési és leltározási, az értékelési, a pénzkezelési szabályzatot is) helyett csak egyetlen, könyvvezetéssel és beszámolókészítéssel kapcsolatos számviteli döntéseket tartalmazó dokumentumot készítsenek. Ezen túl, a terv szerinti értékcsökkenés elszámolásakor alkalmazhatják a társasági adó megállapításánál figyelembe vett, külön törvény szerinti értékcsökkenési leírási kulcsokat is.
Az utóbbi két változás már a 2011-ben indult üzleti évre vonatkozóan is alkalmazható.
Összehangolták a közzétételi határidőket
A korábbi előírások szerint nem volt teljes az összhang a számviteli beszámoló letétbe helyezésének, illetve közzétételének határideje és a társasági adóbevallás benyújtási határideje között.
Az összhang megteremtése érdekében a mérlegfordulónaptól számított 90, 150 és 180 napos kötött beszámoló letétbe helyezési és közzétételi határidőket rugalmasabb, naptári hónapokban kifejezett határidők váltották fel:
- Éves beszámolót, egyszerűsített éves beszámolót, sajátos egyszerűsített éves beszámolót az adott üzleti év mérleg fordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig;
- Összevont (konszolidált) éves beszámolót a beszámoló mérleg fordulónapját követő hatodik hónap utolsó napjáig,
-  Ismételt közzététel esetén az ellenőrzés befejezését követő harmadik hónap utolsó napjáig,
- Előtársasági időszak esetén a vállalkozás cégjegyzékbe történő bejegyzésének, illetve a kérelem jogerős elutasításának napját követő harmadik hónap utolsó napjáig,
- A könyvvezetés pénznemének megváltoztatása esetén az új pénznemre való áttérés napját követő ötödik hónap utolsó napjáig,
kell nyilvánosságra hozni.
A változások már a 2011-ben indult üzleti évre vonatkozóan is alkalmazhatók.
Választható a naptári évtől eltérő üzleti év
Ha a működés jellemzői indokolják, a vállalkozó szabadon határozhatja meg az üzleti évének mérlegfordulónapját, amelynek nem kell egybeesnie a naptári évvel.
A választásra három, beszámolóval lezárt üzleti év után, a létesítő okirat ennek megfelelő módosítása mellett van lehetőség. A megváltoztatott mérlegfordulónappal készített éves beszámoló, egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletében be kell mutatni a mérleg és az eredménykimutatás adatai mellett az azokkal összehasonlítható (egy üzleti évvel korábbi) bázisadatokat tartalmazó mérleget és eredménykimutatást is.
Nem választhatnak eltérő üzleti évet:
-a sajátos egyszerűsített éves beszámolót készítők,
-az EVA hatálya alá tartozó vállalkozások,
-a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások,
-biztosítóintézetek.

(folytatjuk!)