Munkavállalás és vállalkozás a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

MIKOR JÁR A GYERMEKNEVELÉSI TÁMOGATÁS?

Gyermeknevelési támogatásra az a szülő, gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár. A gyermeknevelési támogatás havi összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, amely idén 28 500 forint, amelyből 10 százalék nyugdíjjárulék levonásra kerül.

 

MUNKAVÁLLALÁS GYERMEKNEVELÉSI TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA ALATT

Addig, amíg a gyermekgondozási díj, és a gyermekgondozási segély folyósítása alatt – a gyermek 1 éves kora után – minden korlátozás nélkül lehet dolgozni, addig a gyermeknevelési támogatás alatt az ellátásra jogosult dolgozhat ugyan munkaviszonyban, de csak heti 30 órában. Azaz például a nagycsaládos édesanya a 2,5 éves gyermeke mellett - a gyermekgondozási segély folyósítása alatt - akár heti 40 órában is dolgozhat, addig ezen gyermek 3 éves korától már csak heti 30 órában folytathat keresőtevékenységet gyermeknevelési ellátás folyósítása alatt. Meg kell említeni, hogy ha a munkavégzésre otthon kerül sor, akkor a 30 órás időkorlát nem áll fenn, azaz ez esetben minden időbeli korlátozás nélkül lehet dolgozni.

A gyermeknevelési támogatásban részesülő munkavállaló munkabéréből levonásra kerül a 16 százalék személyi jövedelemadó-előlegen túl a

  • 10 százalék nyugdíjjárulék, 
  • 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék,
  • 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék,
  • 1,5 százalék munkaerő-piaci járulék.

A munkáltató a munkabér után megfizeti a 27 százalék szociális hozzájárulási adót. 

A szociális hozzájárulási adóból a munkáltató az alábbiak szerint kedvezménnyel élhet: 

Gyermeknevelési támogatás alatt vagy azt követően dolgozó munkavállaló után a munkáltató szociális hozzájárulási adókedvezményt vehet igénybe. Ez esetben a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 000 forint 27 százalékával csökkenthető a szociális hozzájárulási adó a foglalkoztatás első két évében, legfeljebb 100 000 forint 14,5 százalékával a foglalkoztatás harmadik évében. Minimum három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosult személy, ha gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesül, akkor a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 000 forint 27 százalékával csökkenthető a szociális hozzájárulási adó a foglalkoztatás első három évében, legfeljebb 100 000 forint 14,5 százalékával a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében. 

A gyermeknevelési támogatás folyósítását illetve a folyósítás megszűnését a fővárosi és megyei kormányhivatal, vagy családtámogatási kifizetőhely igazolja. Az igazolásokat az ellátásban részesülő személy kérelmére állítják ki. A kedvezményt a foglalkoztató az ellátásról – azaz a gyermeknevelés támogatás folyósításáról vagy annak megszűntetéséről - szóló igazolás birtokában érvényesítheti. Minimum három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosult és gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesülő alkalmazása esetén továbbá szükséges még annak igazolása is, hogy minimum három gyermek után a szülő jogosult családi pótlékra. 

 

EGYÉNI-, TÁRSAS VÁLLALKOZÁS FOLYTATÁSA GYERMEKNEVELÉSI ELLÁTÁS FOLYÓSÍTÁSA ALATT

A gyermeknevelési támogatás alatt az ellátásra jogosult dolgozhat egyéni-, illetve társas vállalkozóként. Ha mérhető a keresőtevékenység ideje, akkor ez esetben is érvényesül fentiekben ismertetett heti 30 órás időkorlát, kivéve az otthoni folytatott vállalkozói tevékenységet.

A gyermeknevelési támogatásban részesülő vállalkozó  - addig amíg a gyermeknevelés támogatás folyósításra kerül - az alábbiak szerint fizeti a tb közterheket: 

  • 10 százalék nyugdíjjárulékot, 
  • 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot,
  • 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot,
  • 1,5 százalék munkaerő-piaci járulékot

fizet a vállalkozásában szerzett jövedelméből, kivétből.  Ha például a vállalkozó havi 40 000 forint jövedelmet vesz fel, akkor ez a 40 000 forint lesz az alapja a tb közterheknek. Azaz nem kell megfizetni az ún. minimális alapok vagy eltérített alapok után a tb közterheket.

Az egyéni-, illetve társas vállalkozó a vállalkozásból származó jövedelem után megfizeti a 27 százalék szociális hozzájárulási adót is. A szociális hozzájárulási adóból a gyermeknevelési támogatás folyósítására tekintettel nem élhet a vállalkozás, mint foglalkoztató szociális hozzájárulási adókedvezménnyel.