„Malackodik” a NAV: comb, toka 5%, orr, fül 27% - A sertéshús áfa-kulcsa 2016-tól
Szerző: Sinka Júlia
Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)
Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései
A 2016.01.18-án e kérdésben megjelent adóhatósági tájékoztató valóságos unikum a maga nemében. Nem azért, mintha egy bestseller kalandregény történetének izgalmasságával, esetleg egy Babits-vers ritmusával és nyelvi szépségeivel vetekedhetne, de még csak nem is az okból, hogy kivételesen szabatosan foglalnák össze benne a téma szempontjából legfontosabb tudnivalókat.
Az ötoldalnyi terjedelmű szakanyag különlegessége az, hogy színes képecskét is tartalmaz. Ugyanis egy joviális külsejű, a szürke, illetve a barack szín különböző árnyalataiban pompázó malacka feladata szemléltetni az áfa-kulcs – a jelek szerint „egy terméken” belül is változó – mértékét. (Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kérdéses áfa-szabállyal malacunk van…)
A nagymamáink idejéből átmentett tradíciókat őrző, családias húsboltok filingjét idéző ábra nem az adóhatóság pedagógiai gyakorlatának sajátos változását jelzi, sokkal inkább a bemutatni szándékozott szabály összetettségét. Íme az „állatorvosi ló” szerepét betöltő „adóhatósági malac”:
A húsipari nézőpontból is igen precíz tájékoztató nem „csak” az Áfa-tv. idevágó passzusainak értelmezését segítő vámtarifaszámokat tartalmazza, hanem némi ízelítőt is ad a hentes szakmában létfontosságú (és valljuk be, egy vérbeli háziasszony számára sem közömbös) definíciókból is.
Így például, kiderül, hogy „Oldalas és dagadó: a félsertés alsó részét jelenti, amely a comb és a lapocka között helyezkedik el, csontokkal együtt vagy kicsontozva, de a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt.”
Sőt, még azt is megtanulhatjuk, hogy a sertés feje címszó alatt mit kell értenünk: „a sertés feje vagy fél feje, aggyal, tokával, nyelvvel vagy ezek részeivel együtt vagy ezek nélkül. A pofák, az orrkorongok, a fülek, a fejhús – különösen a fej hátulsórészén található – a fej részének tekintendő.”
Az érdemdús tájékoztatóból további sertés-biológiai ismeretekre is szert tehet a figyelmes olvasó. Lássuk a részleteket –szó szerint-, azaz a disznó-fertályanként vizsgálandó adókulcsokat!
Idén tehát 5 százalék áfát kell fizetni az
- egész vagy fél sertés
- comb
- lapocka és ezek részei
- elülső részek
- tarja
- karaj és részei
- oldalas
- dagadó és részei
- szalonna húsréteggel
- csontos lábszárhús (csülök)
- és a toka után.
Viszont változatlanul 27 százalék az áfa a
- fej és annak részei (pl.: fül, orr stb.)
- köröm és láb (csülök nélkül)
- farok
- szív
- nyelv
- rekeszizom
- nagy cseplesz
- nyak
- csecsemőmirigy
- máj
- vese
- tüdő
- velő
- és a húsos csont után.
Úgyszintén 27 százalék áfával kell számolnunk továbbra is a darált sertéshús és a feldolgozott termékek, mint a kolbász és felvágottak eladása, vásárlása esetén.
A NAV azt is lényeges információként emelte ki, hogy a vaddisznónak egy árva porcikájára sem érvényes a kedvezményes áfa. (A háziasszonyok romokban hevernek…)
Legfrissebb
- 2024. december 15. Megússza az „új” adót, aki gyorsan intézkedik
- 2024. december 15. Lépett az Agárminisztérium
- 2024. december 04. Számvitel 2025 – önköltségszámítás
- 2024. december 03. Számvitel 2025 – a könyvvizsgálat és a beszámolók megemelt értékhatárai
- 2024. december 03. 2024. őszén kihirdetett társadalombiztosítási-, és munkajogi szabályok