„Malackodik” a NAV: comb, toka 5%, orr, fül 27% - A sertéshús áfa-kulcsa 2016-tól

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

A 2016.01.18-án e kérdésben megjelent adóhatósági tájékoztató valóságos unikum a maga nemében. Nem azért, mintha egy bestseller kalandregény történetének izgalmasságával, esetleg egy Babits-vers ritmusával és nyelvi szépségeivel vetekedhetne, de még csak nem is az okból, hogy kivételesen szabatosan foglalnák össze benne a téma szempontjából legfontosabb tudnivalókat.

Az ötoldalnyi terjedelmű szakanyag különlegessége az, hogy színes képecskét is tartalmaz. Ugyanis egy joviális külsejű, a szürke, illetve a barack szín különböző árnyalataiban pompázó malacka feladata szemléltetni az áfa-kulcs – a jelek szerint „egy terméken” belül is változó – mértékét. (Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kérdéses áfa-szabállyal malacunk van…)

A nagymamáink idejéből átmentett tradíciókat őrző, családias húsboltok filingjét idéző ábra nem az adóhatóság pedagógiai gyakorlatának sajátos változását jelzi, sokkal inkább a bemutatni szándékozott szabály összetettségét. Íme az „állatorvosi ló” szerepét betöltő „adóhatósági malac”:

A húsipari nézőpontból is igen precíz tájékoztató nem „csak” az Áfa-tv. idevágó passzusainak értelmezését segítő vámtarifaszámokat tartalmazza, hanem némi ízelítőt is ad a hentes szakmában létfontosságú (és valljuk be, egy vérbeli háziasszony számára sem közömbös) definíciókból is.

Így például, kiderül, hogy „Oldalas és dagadó: a félsertés alsó részét jelenti, amely a comb és a lapocka között helyezkedik el, csontokkal együtt vagy kicsontozva, de a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt.”

Sőt, még azt is megtanulhatjuk, hogy a sertés feje címszó alatt mit kell értenünk: „a sertés feje vagy fél feje, aggyal, tokával, nyelvvel vagy ezek részeivel együtt vagy ezek nélkül. A pofák, az orrkorongok, a fülek, a fejhús – különösen a fej hátulsórészén található – a fej részének tekintendő.”

Az érdemdús tájékoztatóból további sertés-biológiai ismeretekre is szert tehet a figyelmes olvasó. Lássuk a részleteket –szó szerint-, azaz a disznó-fertályanként vizsgálandó adókulcsokat!

Idén tehát 5 százalék áfát kell fizetni az

  • egész vagy fél sertés
  • comb
  • lapocka és ezek részei
  • elülső részek
  • tarja
  • karaj és részei
  • oldalas
  • dagadó és részei
  • szalonna húsréteggel
  • csontos lábszárhús (csülök)
  • és a toka után.

Viszont változatlanul 27 százalék az áfa a

  • fej és annak részei (pl.: fül, orr stb.)
  • köröm és láb (csülök nélkül)
  • farok
  • szív
  • nyelv
  • rekeszizom
  • nagy cseplesz
  • nyak
  • csecsemőmirigy
  • máj
  • vese
  • tüdő
  • velő
  • és a húsos csont után.

Úgyszintén 27 százalék áfával kell számolnunk továbbra is a darált sertéshús és a feldolgozott termékek, mint a kolbász és felvágottak eladása, vásárlása esetén.

A NAV azt is lényeges információként emelte ki, hogy a vaddisznónak egy árva porcikájára sem érvényes a kedvezményes áfa. (A háziasszonyok romokban hevernek…)