KATA bevallás február 25-ig!

Az „éves bevallás” - a 15KATA nyomtatvány - nem klasszikus értelemben vett bevallás, hanem egy nyilatkozat a 2015. évi összes bevételről és a 40%-os adóról (6 M fölött), valamint adatszolgáltatás.

Az éves bevételről: az erre vonatkozó nyilatkozat mellett az év közben fizetett tételes adót nem kell bevallani. Viszont a nyomtatvány nyilatkozat részét nullás adattartalommal is be kell nyújtani, vagyis ha 2015-ben nem volt bevétele a kisadózónak. (ez a kitétel a tevékenységüket 2015-ben szüneteltető egyéni vállalkozóra nem vonatkozik.)

A 40%-os adóról: Annak a kisadózó vállalkozásnak, amely adott év minden hónapjára köteles volt a tételes adót megfizetni és az éves bevétele a 6 millió forintot meghaladta, a 6 millió forintot meghaladó rész után 40 százalék adót kell fizetnie.

Az a kisadózó vállalkozás, amelyik nem volt köteles a naptári év minden hónapjára a tételes adót megfizetni, a 40 % adó megfizetésére akkor kötelezett, ha a bevétele a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma és az 500 ezer forint szorzatát meghaladja. Azaz a 6 millió forintot időarányosan kell figyelembe venni! (Az adó alapja ebben az esetben az érintett hónapok száma*500 ezer forint feletti bevétel.)

A 40% mértékű adót szintén február 25-ig kell befizetni. Fontos, hogy a 40 százalékos mértékű adó megfizetése nem mentesít a tételes adó megfizetése alól.

Az adatszolgáltatásról: A tételes adót fizető kisadózó vállalkozásnak adatot kell szolgáltatnia minden más személy (kivéve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt) nevéről és címéről, a naptári évben megszerzett, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegéről, ha az az évi egymillió forintot meghaladta. Az adatszolgáltatás során nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amiről a kisadózó vállalkozás számlát nem állít ki.

A más személytől származó bevétel alatt a külföldi személytől (ide nem értve a külföldi magánszemélyt) származó bevételt is figyelembe kell venni az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésekor. Ebben az esetben az adószámot nem kell kitölteni a nyomtatványon.

Ha a kisadózó vállalkozás évi egymillió forint alatt állított ki számlát ugyanazon partnerének, akkor azt a vevőt nem kell bejelenteni.

Az SZJA-ról: Főszabály szerint a KATÁSNAK nem kell személyi jövedelemadó bevallást benyújtani. A tételes adó hatálya alatt csak akkor keletkezik jövedelemadó kötelezettsége, ha

  • táppénzben részesül,
  • gyermekgondozási díjat kap,
  • valahol munkaviszonyban van, illetve
  • más szja-köteles jövedelme is keletkezett.

Fontos, hogy a KATÁS jövedelem alapján a tételes adóból nem lehet igénybe venni a családi adókedvezményt, sem a személyi kedvezményt, sem pedig az első házasok kedvezményét.