KATA

Kérdés

T. Szakértő! Adott egy 36 órás munkaviszonnyal rendelkező magyarországi munkáltatónál bejelentett magánszemély, aki a munkáltatójától munkabérben részesül. Ezen felül egy külföldi cégtől kap bankszámlájára havi rendszerességgel Magyarországon végzett szolgáltatásáért díjazást, választhatja-e a KATA-t? Ha igen, a T101-es nyomtatványon történő bejelentkezés után a havi 25 ezer Ft adó megfizetésén kívül van-e havi bevallási kötelezettsége, illetve kell-e számlatömböt vásárolnia, és számlát kibocsátania a külföldi cég felé, vagy elegendő a bevételi nyilvántartást vezetnie, melyben időrendi sorrendben felvezeti a bankszámlára történő beérkezés dátumát, a bankszámlaszámot és a Ft-ra átváltott összeget, és ez a bizonylat. Előre is köszönöm a válaszát.

Válasz

A kisadózó vállalkozások és kisadózók a Katv. 9. § (1) bekezdésében foglalt speciális rendelkezés alapján  mentesülnek a éves személyi jövedelemadó bevallás (’53), a társasági adó bevallás (’29), és a kifizetésekkel összefüggő havi adó- és járulékbevallás [’08, illetőleg az egyéni vállalkozók esetében az ’58 bevallás) benyújtása alól.
Például, ha egy kisadózó egyéni vállalkozónak nincs alkalmazottja, akkor nem kell benyújtania havonta sem a 1358-as számú bevallást, sem a 1308-as számú bevallást (és természetesen az Ny jelű nyilatkozatot sem).
Ez a szabály azonban nem alkalmazható a kisadózó vállalkozó, kisadózó vállalkozás által munkaviszonyban foglalkoztatott magánszemélyek, illetőleg kisadózóként be nem jelentett tagok számára teljesített kifizetésekkel összefüggő adókötelezettségekre, ezért esetükben az általános szabályok – például az Art. 31. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések – szerint kell teljesíteni a bevallási kötelezettségeket.
Például, ha a kisadózó vállalkozás 2013. április 5-én munkabért fizet a munkavállalói számára, akkor 2013. május 12-éig be kell nyújtania a 1308-as számú bevallást.
A bevételről azonban számlát kell kiállítani!!!
A számlázás során a kisadózónak az áfatörvény szabályai szerit kiállított számláján kötelezően fel kell tüntetnie a „kisadózó” szöveget, ellenkező esetben a NAV által mulasztási bírsággal sújtható. Tekintettel arra, hogy a kiszabott mulasztási bírság összege 500 ezer forint összegig is terjedhet, azonban a kedvező adózási státusz elvesztéséhez már a 100 ezer forintot meghaladó összeg is elegendő, a számlázásra érdemes kifejezetten figyelni, nehogy egy adminisztratív hiba, vagy figyelmetlenség vezessen a kedvező adózási státusz elvesztéséhez.