Kacagó Számvitel - A sült kolbászos „adócsaló” esete a túlbuzgó revizorral

 

Kezdő könyvelőként képviseltem ügyfelemet egy „kiutalás előtti ellenőrzés” során. Minden kolléga tudja, arról van szó, hogy jelentősebb összegű visszaigényelt áfát csak akkor utal az adóhatóság, ha előtte ellenőrizte a bevallást megalapozó dokumentumokat. Ügyfelem egyéni vállalkozó volt, és mezőgazdasági termékek előállításával, értékesítésével foglalkozott. Gyakran vásárolt őstermelőktől, felvásárlási jegyekkel igazolva a beszerzéseket.

 

A revizorral megbeszélt időpontban bevittem az ügyfél teljes negyedévi könyvelési bizonylatait, nyilvántartásait, számlatömbjeit – ideértve a felvásárlási jegy-tömböket is-, a szigorú elszámolású nyomtatványok nyilvántartását. Az ellenőr gondosan átnézte az átadott iratokat, már csak néhány készpénzfizetési számla volt hátra, és úgy tűnt nincs semmi gond, mindent rendben talált... ám ekkor lecsapott!

 

 

Az egyik, néhány forinttal több, mint 3 ezer forint bevételt igazoló számlán, a végösszeget egy zsírfolt takarta. (Ügyfelem piacon is árult, és – a pacni tanúsága szerint- a számla kiállításakor valószínűleg sült kolbászt majszolt.) A költségvetési bevételek éber őre határozottan elégedettnek tűnt:

- Ötezer forint. - mondta.

Látván meglepetésemet, széles mosollyal fűzte hozzá:

- A bírság. A bizonylati fegyelem megsértésért.  El akarták titkolni a bevételt és manipulálták a számlát. Olvashatatlan az összeg. - magyarázta boldogan.

- Mi az, hogy manipuláltuk? A számla egyetlen tételből áll, amit a végösszegen kívül még egy sor olvashatóan mutat. Ráadásul szerepel az áfa-analitikában és a naplófőkönyvben is! A számlatömböt pedig nyilvántartásba vettük!- háborodtam fel.

 

Erre nem válaszolt, hanem belelapozott az érintett számlát tartalmazó tömbbe. Szerencséje volt, a tőpéldányon is zsíros maszat éktelenkedett.

- Látja, az ügyfele a tömbben is meghamisította az összeget!- örvendezett.

 

Háromezer forint (illetve néhány forinttal több) bruttó bevétel már akkoriban sem volt sok – az adókulcs 12% -, így mintegy 320 forint áfáról volt szó - ügyfelem állítólag e valóságos kis vagyon akarta volna „elsikkasztani”.

 

- Ugye nem képzeli, hogy az ügyfelem alig több mint 300 forint áfa miatt okirat-hamisítást követett el? – mérgelődtem.

- Nem képzelek semmit. Ez tény. Az ügyfele – na jó, mondjuk hanyagsága – miatt olvashatatlan a bizonylat! Egyébként is, piszkosak a tömbök - bizonygatta.

 

Nem sikerült meggyőznöm, így kénytelen voltam a jegyzőkönyvben reagálni az abszurd revizori állításokra. Hazafelé első dolgom volt, hogy felhívtam az ügyfelemet azzal, hogy nagy baj van, megbírságolták 5000 forintra - és beszámoltam neki a történtekről, javasolva, hogy fellebbezzünk. Vállalkozóm meglehetősen vehemens fickó volt.

- Mindjárt üvölteni fog - gondoltam.

Legnagyobb meglepetésemre azonban vigasztalni kezdett:

- Ettől nagyobb bajunk sose legyen! Holnap be is fizetem. A felvásárlási jegyeket is megnézték? - firtatta óvatosan.

- Természetesen! Azokkal nem volt semmi baj.

Ügyfelem harsány nevetéssel reagált.  – Az jó – mondta - az egyik őstermelő ugyanis már legalább két éve halott.

 

 

Mi ebből a tanulság? Akár az is lehetne, hogy részesítsük előnyben a vegetáriánus ügyfeleket – bár őszibarackkal is el lehet bánni egy számlával. Nem is beszélve a meggyről.

 

Sokkal jobban járunk azonban, ha az ügyfelünk bejövő számláit ellenőrizzük, legalább a NAV adatbázisban, létezik-e egyáltalán az eladó – adott esetben az őstermelő. (Ezt egyébként az ellenőrök is megteszik, tapasztalatom szerint az őstermelők különösen „gyanúsak” a hivatalnak. Általában.) A számlák ellenőrzése – figyelemmel az Áfa-tv. 168/A.§.-ra – ügyfelünk érdeke is….

 

Az is fontos, hogy egyéni vállalkozó esetében milyen szabályokat kell betartanunk a bizonylatokkal kapcsolatban, és mire kell egyébként figyelnünk egy kiutalást megelőző ellenőrzésen. A folytatásban – igaz már egy másik eset kapcsán - ezekről is szó lesz.

 

Sült kolbász felhasználásával számlát „hamisító” (volt) ügyfelem valóban azonnal befizette a bírságot, és a visszaigényelt áfát is kiutalták neki - mind a 660 ezer forintot…

 

Sinka Júlia