Júliustól jön a fordított adózás a mezőgazdaságban

Elfogadta az Országgyűlés a fordított adózás mezőgazdasági termékekre való kiterjesztését. A jogszabály július elsejétől lép hatályba, feltéve, ha az EU is engedélyezi.
A mezőgazdasági áfacsalások megakadályozása érdekében terjesztik ki az agráriumra is a fordított adózást.
A fordított adózás lényege, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, vagyis nettó áron értékesít, a forgalmi adót pedig a vevő fizeti be.
A jogszabály alapján a fordított adózást a gabona-, az olajosmag- és fehérjenövény-kereskedelemben vezetik be, így a kukoricára, a búzára, az árpára, a rozsra, a zabra, a triticaléra, a napraforgómagra, a repce- és olajrepcemagra, valamint a szójababra lesz érvényes.
A változtatások július 1-jén lépnek hatályba, kétéves átmeneti időszakra.
A javaslat átmeneti rendelkezései biztosítják, hogy az egyenes adózásról a fordított adózásra történő áttérés zökkenőmentes legyen: főszabályként akkor kell fordítottan áfázni, ha a teljesítés 2012. július elsejére, vagy az utáni napra esik.
Az adóbeszedés hatékonyságnak növelése érdekében az új szabályozás új adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a fordított adózás hatálya alá eső adóalanyoknak. Az adatszolgáltatást vevőként, eladónként, az értékesített termék Kereskedelmi Vámtarifa szerinti bontásában kell teljesíteni, a teljesítési időpontnak, az értékesített,beszerzett mennyiségnek és az adóalapnak a feltüntetésével.
A fordított adózás bevezetése az Európai Bizottság engedélyéhez kötött. A magyar kormány már tavaly engedélyt kért erre az unió vezető testületéről, az egyelőre nem érkezett meg.