Jegyzett tőke emelés

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy Kft 10.000 e Ft-os jegyzett tőkével. Van 3 tulajdonosa a cégnek, akik most úgy döntöttek, hogy jegyzett tőke emeléssel tulajdonrészt adnak 3 újabb tagnak mondjuk 1-1 %-os részesedéssel, tehát fejenként 100 e Ft-tal, összesen 300 e Ft-tal emelnék a jegyzett tőkét. A cég saját tőkéje 250.000 e Ft a 2012-es beszámoló alapján. Lehetséges-e ilyen formában a jegyzett tőke emelése és van-e valami adóvonzata az új tagok belépése kapcsán, hisz a későbbiekben az új tagok a jegyzett tőke arányában majd jogosultak lesznek a saját tőke 1-1 %-ára is. Az tiszta, hogy az osztalék felvételénél a 16% forrásadó és 14% Ehó kifizetőként levonandó és megfizetendő. A logika szerint majd akkor kell az új tagoknak (és a régieknek is) adót fizetni,ha esetleg elidegenítik a tulajdonrészüket és a bekerülési értékkel csökkentett bevétel után adóznak. Lehetséges-e ilyen formában a jegyzett tőke emelés és mire érdemes odafigyelni a végrehajtás során, hogy kiálljon egy esetleges NAV vizsgálatot is a tőkeemelés? Köszönettel

Válasz

A törzstőke felemeléséről a taggyűlés dönthet egyszerő szótöbbséggel meghozott határozattal, ha a társasági szerződés nem tartalmaz szigorúbb szabályozást.
A tőkeemelésről döntő taggyűlési határozatnak tartalmaznia kell a felemelt törzstőke és az egyes tagok törzsbetéteinek értékét, a tagok által a tőkeemelés során fizetendő (szolgáltatott) vagyoni hozzájárulás értékét, módját és idejét.
A törzstőke felemelhető az új tag pénzbeli, vagy nem pénzbeli hozzájárulásával,  tehát a fent vázolt esetnek nincs akadálya.
Az új tagok valóban jogosultak majd a jegyzett tőke arányában a saját tőke arányos részére, ami után az esetleges  jövedelemszerzés időpontjában keletkezik adófizetési kötelezettség. Az adó alapja ebben az esetben a jegyzett tőkén felüli saját tőke rész.