Hamarosan itt a részletes áfa bevallás!

Kevesebb mint 3 hónapjuk van a vállalkozásoknak arra, hogy felkészüljenek a tételes áfa-nyilvántartásra. 2013. január 1-től az áfa bevallásban nyilatkozni kell a 2 millió forintot meghaladó értékű, belföldi, egyenes adózású, termékértékesítéssel és szolgáltatásnyújtással, illetőleg termékbeszerzéssel és szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos számlák adatairól.

Januártól az ilyen esetekben tételesen fel kell tüntetni:
1.a partner adószámát,
2.a számla sorszámát,
3.a számlában feltüntetett adóalapot és áthárított áfát,
4.a számla teljesítési időpontját, ennek hiányában pedig kibocsátási dátumát.
A terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adóalanyoknak akkor is fel kell tüntetniük a partner adószámát, valamint az áthárított áfa összegét, ha a kétmillió forintos összeghatár nem egy számlával teljesül, hanem több – ugyanazon időszakban, ugyanazon partnertől befogadott – számlával, így erre külön oda kell majd figyelni. A NAV weboldalán közzétett tervezett kitöltési útmutató  részletes iránymutatást tartalmaz azzal kapcsolatosan, hogy a hivatkozott gazdasági eseményeket hogyan kell feltüntetni a tervezett bevallásban.
Az úgynevezett tételes belföldi áfa-összesítő jelentés tervezet szerint a dokumentáció egy 1365M elnevezésű főlapból, valamint ahhoz kapcsolódó főgarnitúrából (1365A-01-05. lap, 1365A főlap) áll. A jelenlegi tervek szerint ezek a nyomtatványok az adózók által a ’08-as típusú bevallásból már jól ismert, úgynevezett kötegelt bizonylati formát követik.
A számla adattartalma is változik 2013-tól
A számlákon jelenleg csak abban az esetben kell a vevő vagy szolgáltatást igénybevevő adóalany adószámát feltüntetni, ha ő az adó fizetésére kötelezett (azaz fordított adózás történik), ideértve a közösségen belüli termékbeszerzés esetét is. 2013. január 1-jétől teljes körű ügyletek esetén azonban akkor is fel kell tüntetni a számlán a partner adóalany adószámát, ha belföldi áfás ügylet keretében az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 2 millió forintot.
Át kell állítani az ügyviteli szoftvereket
Azév végéig hátralévő időszakban az ügyviteli szoftvereket fel kell készíteni a változásokra. Az adatszolgáltatási kötelezettség ugyanis már a közepes méretű társaságok esetében akár több száz, bizonyos esetekben több ezer tranzakciót ölelhet fel. Jelentős adatmennyiségnél pedig a manuális adatbevitelre később nem lesz idő, ha pedig hibát tartalmaz az adóbevallás, 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal lehet számolni.

Kapcsolódó cikkünk:Elérhető az Áfa bevallás tételes összesítő jelentése