Gyed-ről visszatérés a munkába

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jövőhéten megyek be a munkahelyemre, utánanéztem hogy most hogyan is van hogy kötelező a visszavétel, ezt találtam: ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló munkaszerződése szerinti munkahelyen egy másik olyan, betöltetlen munkakör, ami az anya képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő lenne.Az is a kivételek körébe tartozik, ha ugyan van ilyen munkakör, de az anya az ajánlatot elutasítja akkor elbocsájthatnak. Ha akarnak simán felmondhatnak? Miután eljöttem, azonnal vettek fel a helyemre mást.

Válasz

- Jelentős változás, hogy a gyedről, gyesről visszatérő kismamákra a jövőben nem vonatkozik a felmondási tilalom, azonban a szintén a közelmúltban nyilvánosságra hozott 10 pontos Munkavédelmi Akcióterv szerint nem elhanyagolható járulékfizetési kedvezményeket kapnak az őket foglalkoztató munkaadók: a gyedről, gyesről visszatérő kisgyermekes anyák után az első két évben egyáltalán nem kell járulékot fizetni, a harmadik évtől is csak a jelenlegi felét kell befizetnie a munkaadónak. Ez utóbbi intézkedés nyilvánvalóan segíti a kisgyermekes anyák visszatérését a munkaerőpiacra, hiszen a munkaadót jóval alacsonyabb járulékfizetési kötelezettség fogja terhelni, ha a gyedről/gyesről visszatérő kismamát foglalkoztatja.
- Ami nem változott: a gyed/gyes időtartama alatt, amennyiben a kismama nem megy vissza a munkahelyére, továbbra is teljes felmondási védelem illeti meg őt.
Kötelező részmunkaidős foglalkoztatás
- Az új szabályozás értelmében a gyermek hároméves kora előtt visszatérő anya igényelheti a részmunkaidős foglalkoztatást, melyet a munkaadó köteles biztosítani a számára. Abban az esetben, ha a korábban betöltött pozícióban nem megoldható a részmunkaidős foglalkoztatás, a munkaadó és a kismama megállapodhatnak másik munkakörben, amely ilyen feltételekkel is betölthető, ha ez sem lehetséges, a munkaadó akkor is köteles a részmunkaidővel arányos juttatást megfizetni. (Ez utóbbi passzus jelenleg kissé okafogyottnak tűnik, hiszen miért fizetne a munkaadó – betöltött munkakör híján – részmunkaidős fizetést alkalmazottjának, akit a gyedről való visszatérés után már nem véd felmondási tilalom ).
Az új MT 66.§ (3) bek. rögzíti a felmondási védelem eseteit és taxatíve felsorolja, hogy mely esetekben nem történhet felmondás. Ezen esetek:
•    Várandósság
•    Szülési szabadság
•    Gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság
•    A nő jogszabály szerinti, emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének időtartama, de maximum a megkezdéstől számított 6 hónap
Ezen új szabály megszünteti például a gyermek ápolási táppénz igénybe vétele alatti felmondási védelmet, továbbá az ezt követő szakaszok rögzítik, hogy a védelem (68.§ (1)-(3) bek) csak és kizárólag a megnevezett jogcímek időtartamára vonatkozik, amint az megszűnik, a védelem is megszűnik. Ez azt jelenti, hogy a visszatérő kismama a gyermek 3 éves kora után korlátozás (védelmi idő) nélkül bocsájtható el!
FONTOS és ÚJ szabály, hogy az eddigiektől eltérően a védelem fennállásának feltétele az is, hogy a Munkavállaló a felmondási tilalomra csak akkor hivatkozhat, ha az ezt okozó tényekről (várandósság és fizetés nélküli szabadság igénybe vétele) a Munkáltatót előzetesen tájékoztatta.
Ez a rendelkezés az eddigi bírói gyakorlattal szemben azt rögzíti, hogy ha a kismama nem akarja közölni ideje korán a terhesség tényét vagy nem is tud még esetleg róla nem hivatkozhat később  ezen okra.