Érdemes kisadózóvá válni?

A kisadózó vállalkozások tételes adója a 6 millió forint alatti bevételű, legkisebb vállalkozások számára ajánl egyszerű és komoly adómegtakarítást jelentő adózási módot. A döntést célszerű minél hamarabb meghozni.

A kisadózást az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező bt-k és kkt-k választhatják.
A főállású kisadózók után fizetendő adó havi 50 ezer forint, a nem főállásúak után 25 ezer forint. Ez kiváltja a vállalkozás társasági adóját, valamint a kisadózóként bejelentett magánszemélyek személyi jövedelemadóját, járulékait és a rájuk tekintettel fizetendő szociális hozzájárulási adót, sőt az egészségügyi- és a szakképzési hozzájárulást is.
A kisadózói lét azon túl, hogy a vállalkozás adminisztrációs feladatait csökkenti, rugalmas is. Ha év közben kiderül, hogy mégsem a kisadózás a legjobb forma, egy bejelentéssel megváltoztatható: a bejelentés hónapjának utolsó napján a kisadózói kategóriába sorolás már meg is szűnik. Ha a kisadózó bevétele végül meghaladja a 6 millió forintot: a 6 millió forint feletti részre 40 százalékos adót kell fizetni.
Decembertől lehet bejelentkezni úgynevezett kisadózó vállalkozásként az adóhatóságnál, előtte azonban érdemes kiszámolni és fontolóra venni a lehetőségeket. A döntés meghozatalához segítséget nyújt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is. A hivatal munkatársai válaszolnak a szabályozással kapcsolatos adózói kérdésekre a 06-40/42-42-42-es telefonszámon.