Elfogadott módosítások a szociális hozzájárulási adóban.

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONYHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDOSÍTÁS

2016. június 16-ával lépett hatályba, hogy a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony teljes munkaidős foglalkoztatási jogviszonynak minősül. Erre tekintettel, ha a nevelőszülőnél alkalmazható olyan szociális hozzájárulási adókedvezmény, ahol részmunkaidős foglalkoztatásnál arányosítás áll fenn, a teljes munkaidőben foglalkoztatásra tekintettel ez esetben az arányosításra már nem kerül sor.

 

MINIMÁLIS SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ALAP UTÁNI FIZETÉS

Szintén 2016. június 16-ával lépett hatályba, hogy ha a tevékenységét személyesen végző egyéni-, illetve társas vállalkozó csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban és gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben egyidejűleg részesül, akkor a minimális szocho alapok szerinti fizetési kötelezettségre vonatkozó szabályt nem kell alkalmazni.

SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓKEDVEZMÉNYEK

1. Karrier Híd Program

2016. augusztus 1-én lép majd hatályba a Karrier Híd Program módosításáról szóló szabály. A Karrier Híd Program kedvezményét az a kifizető veheti igénybe, aki munkaviszonyban olyan személyt alkalmaz, aki a felmentését (felmondását) közvetlenül megelőzően a „közszférában” dolgozott. A Karrier Híd Program kedvezmény igénybevételének a feltétele, hogy az alkalmazott személy igényelje, és a foglalkoztatójának átadja a Karrier Híd hatósági bizonyítványt, amelyet az állami foglalkoztatási szerv ad ki 2017. augusztus 31-éig benyújtott kérelem alapján. 

Meg kell jegyezni, hogy a hatósági bizonyítványt ugyanazon ügyfél kérelmére egy alkalommal állítja ki az állami foglalkoztatási szerv, és annak egyetlen eredeti példányát adja át az ügyfél részére. A hatósági bizonyítvány a kiállításának napjától a kiállításának hónapját követő 12-dik hónap utolsó napjáig érvényes. Az állami foglalkoztatási szerv a hatósági bizonyítványon feltünteti érvényességi idejének kezdő és utolsó napját.

2. Pályakezdők kedvezménye

2016. június 16-ával lépett hatályba 25 év alatti pályakezdő munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény kapcsán, hogy a munkáltató személyében bekövetkező változás ne akadályozza a kedvezmény folyamatos érvényesítésének a lehetőségét. Azaz az átvevő munkáltató ez esetben tovább érvényesítheti a kedvezményt az érintett időszak fennmaradó részére.

3. Tartósan álláskereső személyek után érvényesíthető kedvezmény

Tartósan álláskereső az, akit az állami foglalkoztatási szerv a kedvezményezett foglalkoztatást megelőző 275 napon belül legalább 183 napig álláskeresőként nyilvántartott azzal, hogy 275 nap és a 183 nap számítása során a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartamát figyelmen kívül kellett hagyni. 2016. június 16-ával lépett hatályba, hogy a tartósan álláskereső személyekre irányadó időtartam számítása során a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartama is figyelembe vételre kerül.  

4. Kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény

Szintén 2016. június 16-ával lépett hatályba az új adókedvezmény, amely a törvény 462/H. §-ában került szabályozásra. A kedvezmény kutatás-fejlesztési tevékenységre vonatkozik. A jogszabály alapján, ha a kifizető saját tevékenységi körében kutatás-fejlesztést végez, és ezen tevékenység közvetlen költségének levonására tekintettel negatív társasági adóalap keletkezik, a társasági adóbevallás benyújtását követő hónaptól adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személyekre a kifizető szociális hozzájárulási adókedvezménnyel élhet. 

Fontos, hogy ennek a kedvezménynek az érvényesítése nem zárja ki, hogy a szociális hozzájárulási adóból más jogcímen is kedvezmény érvényesíthető legyen. 

Mindezekre tekintettel a szociális hozzájárulási adókedvezmény a negatív adólap 50 százalékának 19 %-os adókulccsal számított összege, de maximum havonta a kutatás-fejlesztési tevékenység közvetlen költségei között megjelenő, munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személyek vonatkozásában érvényesített más kedvezmény után fennmaradó, havi bruttó munkabér után keletkező szociális hozzájárulási adó összege. 

A kedvezmény a társasági adóbevallás benyújtását követő hónaptól lehet 12 hónapon keresztül igénybe venni azzal, hogy ezt a kedvezményt először 2016. július 1-jétől lehet érvényesíteni. Az adókedvezmény további feltételei:

  • a kifizető Tao. törvény szerinti összes bevételének 40 százaléka a negatív adózás előtti eredmény keletkezésének adóévében kutatás-fejlesztési tevékenységből származik;
  • a kifizető külső gyakorlóhelyként – kis- és középvállalkozás legalább 1 fő, nagyvállalkozás legalább 5 fő – felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban álló személyt fogad a kedvezményezett adóévben;
  • a kifizető által foglalkoztatott, az Innovációs tv. szerinti kutató-fejlesztők átlagos statisztikai állományi létszáma a kedvezményezett adóévben az ezen adóévet közvetlenül megelőző adóévhez képest legfeljebb 10 %-os mértékben csökken.*

* Megjegyzés: Ha a fent három feltételek a kifizető tekintetében nem állnak fenn és a kedvezményezett adóévben átalakulásra (egyesülésre, szétválásra) került sor, akkor a fenti feltételek teljesítése szempontjából a jogelőd teljesítményét is figyelembe lehet venni.

Az adókedvezmény feltételeinek teljesítését az állami adó- és vámhatóság az adókedvezmény igénybevételét követő 3. év végéig legalább egyszer ellenőrzi. 

5. Kedvezmények érvényesítése

A kedvezményekre vonatkozó általános szabályok köre két szabállyal is kibővült 2016. június 16-ától.  

Ennek keretében a módosítás egyrészt rögzíti, hogy az adott kedvezmény egy adott hónapban egyszeresen vehető igénybe ugyanazon kifizető és magánszemély között ismételten létesített munkaviszony során. Az adott kedvezmény igénybevételét ugyanazon kifizető és magánszemély között ismételten létrejött munkaviszonyok során az elsőként létrejött munkaviszony alapozza meg.

A másik új szabály rögzíti, hogy ugyanazon kifizető és magánszemély között egyidejűleg fennálló több munkaviszony esetében a kedvezmény egy adott hónap tekintetében egyszeresen vehető igénybe. Ez esetben a kedvezmény igénybevételét a kifizető döntése alapozza meg.

ÁLLAMI PROJEKTÉRTÉKELŐI JOGVISZONY

Szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséget keletkeztet az állami projektértékelő jogviszony, amely szintén 2016. június 16-ától lépett hatályba. Az állami projektértékelő jogviszonyban álló személyek az EU-s támogatási kérelmek tartalmi értékelését, mint közfeladatot látják el. Ilyen jogviszony kormánytisztviselőként vagy köztisztviselőként, közalkalmazottként, vagy többségi állami befolyás alatt álló gazdasági társaságnál munkavállalóként dolgozóval köthető. 

 

KIKÜLDETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLY

1.  Szintén 2016. június 16-ától hatályos az a szabály, hogy a kiküldött személy abban az esetben is mentesülhet a magyarországi szociális hozzájárulási adófizetés alól, 

  • ha olyan állam állampolgárságával rendelkezik, amellyel Magyarországnak szociális biztonsági egyezménye van, és a harmadik államban fennálló biztosítását igazolja;
  • ha olyan harmadik államból kiküldött személy, aki a harmadik államban fennálló biztosítását igazolja, és nem tartozik a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek hatálya alá.

A fenti szabály 2016. január 1-jétől megkezdett kiküldetések esetén is alkalmazható.

2. Továbbá 2017. január 1-jétől lesz hatályos az a szabály, hogy a fenti pontban foglalt kiküldetés meghosszabbításának bejelentése esetén a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség a kiküldetés kezdetét követő második év végétől áll fenn. Ez a szabály akkor alkalmazható, ha a kiküldetés időtartama 2016. december 31-ét követően haladja meg a két évet.

 

EGYÉB PONTOSÍTÓ RENDELKEZÉSEK

1. A módosítás pontosítja a Szocho törvény szövegét, mely alapján a társaság tagja nem minősül az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) szerinti társas vállalkozónak, ha a társaságban végzett tevékenységét (személyes közreműködés, ügyvezetés) munkaviszony keretén belül végzi. Esetükben a munkaviszonyosokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, és nem vonatkozik rájuk a minimális szociális hozzájárulási adóalap fizetési kötelezettség. A fenti módosítás 2016. június 16-ától hatályos.

2. Szintén 2016. június 16-ától hatályos, hogy a munkaviszonyos foglalkoztatások köre bővült a Független Rendészeti Panasztestület tagjának jogviszonyával.

3. Pontosításra került 2016. június 16-ától, hogy mi minősül az iskolaszövetkezet tagjai kapcsán ki minősül nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanulónak, hallgatónak. Erre tekintettel:

Az iskolaszövetkezet és a nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagja között fennálló ilyen jogviszony tekintetében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató az a személy, 

  • aki nappali rendszerű oktatás keretében a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti tanulói jogviszonnyal rendelkezik,
  • aki nappali rendszerű oktatás keretében a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti nem szünetelő (aktív) hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, vagy
  • aki esetében a fenti jogviszonyok bármelyike megszűnt, azonban a tag a megszűnést követően diákigazolványra jogosult, akkor a diákigazolványra való jogosultsága lejártáig.