Ecc pecc, kimehetsz, az ellenőrzött te lehetsz… - Hova megy az idén a NAV?

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Az adóhatóság 2016. február 19-én közzétett a honlapján e tárgyban egy, pontosabban két tájékoztatót. A hosszabb lélegzetű anyag (az „igazi” irányelvek) a „4001/2016. tájékoztatás az állami adó-és vámhatóság 2016. évi ellenőrzési feladatainak végrehajtásához kapcsolódó ellenőrzési irányokról”, míg az ettől lényegesen kurtább - mindössze kétlapos munka az „Ellenőrzési irányok” címet viseli. (Ez utóbbit nem az átlagosnál elfoglaltabb célközönségnek szánt összefoglalóként alkotta a hatóság, így javasolt mindkettő gondos tanulmányozása!)

Dédmamám, ha tömören akarta összefoglalni, hogy mi a – nem éppen hízelgő – véleménye egy olyan nőszemélyről, aki igazán megéri a pénzét, sőt mindig is megérte, azt szokta mondani, hogy a szóban forgó hölgynek „múltja van”.   

Úgy tűnik, nincs új a nap alatt, az adóhatóság idei ellenőrzési irányelveit is meghatározza ez a szemlélet. Bár a NAV egészen biztosan nem ugyanazt érti „múlt” alatt, mint a nagyi, de ellenőrzéseik során annak is jelentősége lesz, hogy a vizsgálat alanya milyen adózói „életúttal”büszkélkedhet. Vagy éppen nem büszkélkedhet. Mondjuk azért, mert furtonfurt rajtakapják, hogy nem ad – legalábbis nem minden vásárlónak - nyugtát.   

Az „adótervezésnek” ezt a módját az online pénztárgépek bevezetése és ezek közvetlen kapcsolata a NAV-val amúgy is padlóra küldte, de az idén az online kasszák használatát általában is kiemelten ellenőrzik majd. 

Az UBER-sofőrök körüli botrányok nem csak az adóhatóság figyelmét, de kifejezett szakmai érdeklődését is felkeltették, így az ún. közösségi szolgáltatásokat (étkezés, szálláshely, személyszállítás) nyújtók is számíthatnak a revizorok érkezésére.  

A lakáséttermek – adott esetben pórul járt - tulajdonosai számára csekély vigasz lesz majd, hogy a mezőgazdasági ágazat és az építőipar is (még mindig) élvezi az adóhatóság kiemelt figyelmét az idén.

Ahogyan a használtgépjármű-, gépjármű-alkatrészkereskedők, javítók is. Ez utóbbiak körében a 2015-ben megtartott ellenőrzések 76 százaléka zárult megállapítással. Ez nem kevés, de még a „bronzéremre” sem volt elég, hiszen még így is lemaradtak a negatív adózói listán az építőipartól, a közúti áruszállítóktól, de még az átmeneti szálláshely-szolgáltatóktól is. Ugyanis az építőipar képviselői tavaly 87,1 százalékkal, az áruszállítók 80,8 százalékkal, míg a szállásadók az előzőekhez képest szerény, 78 százalékkal reprezentálták magukat a valamilyen szabálytalanság feltárásával zárult, az ágazatukat érintő ellenőrzésekben. S úgy tűnik, a NAV-ot is inspirálja a siker, így az említett területeken 2016-ban is folytatják a vizsgálatokat.  

A vállalkozások tevékenységének jövedelmezősége úgy általában is érdekli a hatóságot, de ebből a szempontból górcső alá veszik például a gépjárműalkatrész kiskereskedelmet és az egyéb információtechnológiai szolgáltatásokat is.

Ha az egyéni vállalkozók abban a (tév)hitben ringatják magukat, túl kicsik ők ahhoz, hogy egy ilyen fontos hatóság foglalkozzék velük, hiszen ott vannak a „nagyhalak”, a kft-ék, rt.-ék is, csalódni fognak. A személyi jövedelemadó bevallások tanúsága szerint ugyanis az egyéni vállalkozók 29 százaléka veszteséges, ráadásul már évek óta - a NAV tudni szeretné, miért…

A revizorok egyébként az irányelvek szerint nem csak a személyi jövedelemadó, de a társasági adó alapját is szigorúan védelmezik majd, jelesül az indokolatlanul elszámolt költségekkel ráfordításokkal szemben, de figyelmük kiterjed majd az adóalap módosító tételek jogszerűségére, valamint a kapcsolt vállalkozások közötti költség, ráfordítás elszámolására, és alanyaik transzferár-képzés gyakorlatára is kíváncsiak lesznek majd.

(A túlzott költségelszámolás problémáival már foglalkoztunk, de – „lájkolva és követve” a NAV-ot – visszatérünk egy cikkben erre, az adóalapot módosító tételek jogszerűségének kérdéskörével, buktatóival együtt.)  

Az ún. megbízható adósok – hogy kik, milyen kritériumok alapján kerülhetnek be ebbe a klubba, már olvashattak e fórumon – sem ülhetnek a babérjaikon. Az adóellenőrök őket is sűrűn látogatják majd, pont azért, mert olyan megbízhatóak… A hatóság szeretné, ha ez így is maradna. E körnél tehát a vizsgálatok segítő, megelőző jellegűek lesznek majd.

Azok esetében pedig, akik a kötelezettségeiket szándékosan nem teljesítik, adóelkerülők vagy adót csalnak, a célzott és következetes kiválasztással a jogkövetés kikényszerítése lesz a cél.

Az ún. nagy adózók már megszokták, így számukra semmi újat nem mondok azzal, hogy náluk továbbra is folyamatos lesz/marad az ellenőrzés.

Tekintve, hogy a költségvetés egyik legfontosabb adóbevételi forrása (még mindig) az áfa, az ellenőrzések célja, feladata az is, hogy az adóelkerülési szándékkal létrehozott értékesítési láncolatokat feltárja. (A csalárd láncügyletekről, és arról hogyan lehet részese - adott esetben áldozata- ennek vétlen vállalkozó is, és arról, mi a teendő ilyenkor, hamarosan olvashatnak e fórumon egy nagyobb lélegzetű  cikkben is.) 

A NAV kifejezetten elégedett az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) is (legalább ők…), szerintük a célzott ellenőrzésekkel sikerült minimálisra csökkenteniük a virtuális szállítmányokat és a „volt egyszer, hol nem volt egy szállítmány” típusú adóelkerülési ügyeket azonnal feltárniuk. Igaz, a piaci szereplők távolról sem nevezhetőek az érdemdús rendszer rajongóinak, de a hatóságnak azért lehet némi igaza ennek fontosságát, és főleg eredményességét illetően. Ugyanis a rendszer bevezetése óta a NAV munkatársai 65 ezer esetben végeztek közúti ellenőrzést, amelyből 43 ezer EKÁER-számhoz kapcsolódott. Az EKAR-adatok alapján indított adóellenőrzések 69 százaléka zárult megállapítással.

Győztes csapaton pedig ne változtass – vallja a NAV is-, így a közúti ellenőrzések is folytatódnak a tavaly megszokott ütemben – sőt…

Az adóhatóság komoly várakozásokkal néz a számlázó programokkal kapcsolatos, az idén életbe lépő szigorításokra is: az adatexporttal továbbított adatállományok feldolgozása lehetővé teszi az ellenőrzéseknél a számlázó programmal kiállított számlák adatainak hatékonyabb felhasználását.

A jövedéki ellenőrzések egyik fontos célja a dohánygyártmányok illegális forgalmazásának megakadályozása, de a fémkereskedők, az üzemanyagtöltő állomások tulajdonosainak sem kell attól tartaniuk, 2016-ban a kutya se figyel rájuk: az adóellenőrök érdeklődésére ők is számíthatnak.  

Ahogyan a „fehérgalléros” adó- és egyéb csalók is: az adóhatóság kiemelt feladata a hamisítás és a szerzői jogvédelemhez kapcsolódó jogsértések felderítse is.

És a vagyonosodási vizsgálatok sem mennek ki idén a divatból...