Bérpótlék átalány

Kérdés

Üdvözlöm. Cégünk munkaerőkölcsönzés keretében foglalkoztatta eddig az összes fizikai dolgozóját. 2013.05.01.-el átkerülnek saját állományba, több műszakos munkarendbe. A bérpótlékokat átalányban szeretnénk kifizetni. Hogyan lehet megállapítani a pótlék összegét ha nincs megelőző átlag-pótlék, mely irányadó lehetne a számításhoz?

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Műszakpótlék mértéke 30 százalék, amelynek a feltételei a következők:

-              18 - 06 óra között történik a munkavégzés, továbbá szükséges hogy

-              a dolgozó beosztás szerinti napi munkaideje kezdetének időpontja rendszeresen változzon. Rendszeres változás azt jelenti, hogy havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van. Például egy 21 munkanapos hónapban 14 munkanap 14 órakor kezdi meg a munkát, másik 7 munkanap 22 órakor.

Éjszakai pótlék: A munkavállalónak éjszakai /azaz 22 és reggel 6 óra közötti/ munkavégzés esetén kap éjszakai pótlékot, ha

-              ha  műszakpótlékra nem jogosult és

-              az éjszakai munkavégzés egy órát meghaladja.

Éjszakai pótlék mértéke: 15 százalék.

A bérpótlékok rendszeres megállapítást egyszerűsítette le az alábbi szabályokkal az új munkatörvénykönyv:
-              Lehetőség van arra, hogy a felek több műszakos munkavégzés illetve vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetében a meghatározott bérpótlékot is magában foglaló alapbért állapítsanak meg.

- Továbbá a felek azaz a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben bérpótlék helyett, havi átalányt is megállapíthatnak.

Ez utóbbi esetben a bérpótlék eseti elszámolása helyett az átalány kerül megállapításra. Az átalány megállapítás során figyelemmel kell lenni az alábbiakra:

-              Az átalány megállapítása során a munkavállaló nem kerülhet lényegesen kedvezőtlenebb helyzetbe az eseti elszámoláshoz képest.

-              Az átalányt bérpótlékonként kell meghatározni, azaz egyazon átalány többféle bérpótlékot nem válthat ki.

-              Az átalány csak a bérpótlékot foglalja magába, a munkavégzés ellenértékét nem. (Más a helyzet a készenlét és ügyelet esetén, ugyanis ez esetben az a munkavégzés díjazását is magában foglalhatja.)