Az osztalékelőleg adózása, könyvelése

Milyen adózási és könyvelési szabály vonatkozik az osztalékelőlegre?

Az osztalékelőleg a legfőbb szerv (a taggyűlés) jóváhagyó döntése után lesz osztalék.
Adózása
Így az osztalékelőlegnek osztalékká minősítésekor kell az osztalék bruttó összege alapján az Eho tv. 3. §-a (3) bekezdésének c) pontja szerint a magánszemélyt terhelő egészségügyi hozzájárulás összegét megállapítani.
Az Eho tv. 11. §-ának (2) és (8) bekezdése alapján a magánszemélynek kell az egészségügyi hozzájárulást megállapítania, befizetnie és bevallania. Ennek mértéke 14 százalék.
A személyi jövedelemadó esetében a kifizetőnek az osztalék előleg kifizetésekor kell teljesíteni az szja 16 százalékos levonását, és ezt szerepeltetni kell a havi járulékbevallásában. Fontos, hogy mind az osztalék utáni eho, mind a levont és befizetett szja szerepelni fog a magánszemély 53-as bevallásában.
Könyvelés
A fizetett osztalékelőleg valójában előleg, amelyet a kifizetéssel egyidejűleg kell az egyéb követelések között kimutatni:
T 368 - K 384, 381.
Mivel az osztalékelőleget 16 százalékos szja terheli, amit a kifizetőnek (a kft.-nek) a kifizetés időpontjában meg kell állapítania, és az Art. szerint meg kell fizetnie és be kell vallania. Könyvelése: T 368 - K 462.
Kapcsolódó szakmai műhely kérdés