Az önellenőrzés szabályai

Az önellenőrzést érintő idei változások egy tavaly elkezdődött folyamatot zárnak le. 2010 végéig ugyanis az önellenőrzés alapjául szolgáló hiba nyilvántartásba vételét követően 15 nap - úgynevezett szubjektív határidő- állt rendelkezésre a bevallás helyesbítésére és a feltárt adókülönbözet és pótlék megfizetésére.

2011-től azonban az önellenőrzés már csak akkor minősült időben elvégzettnek, ha azt az adóhatósági ellenőrzés megkezdése előtt benyújtották.

2012-től véget ér az önellenőrzések feltárása és esedékessége között korábban hagyott 15 napos eltérés. Vagyis míg korábban az esedékességig kellett önellenőrzési pótlékot fizetni, 2012-től az önellenőrzés benyújtásáig kell kiszámolni és megfizetni a pótlékot.
Az  ellenőrzés megkezdésétől a vizsgálat alá vont adó és időszak önellenőrzéssel nem módosítható.
Ez azt jelenti, hogy az adóhatósági megbízólevél kézbesítésének napja előtt már be kell nyújtani az önellenőrzést, különben azt nem veszik figyelembe.
Érdemes figyelni arra, a NAV ellenőrzésről szóló telefonos értesítése nem eredményez önellenőrzési tilalmat, mivel az nem jelenti a vizsgálat megkezdését. Viszont nem elég, ha nyilvántartásba kerül az önellenőrzés során feltárt különbség, az önellenőrzést időben be is kell nyújtani.

Mikor lehet önellenőrzést benyújtani?
Csak akkor kerülhet sor önellenőrzéssel történő bevallás-korrekcióra, ha az adózó adóalapját, az adót, a költségvetési támogatást nem a jogszabálynak megfelelően állapította meg vagy bevallása számítási hiba, vagy más elírás miatt az adó, költségvetési támogatás alapja, összege tekintetében hibás. Ezért nincsen helye önellenőrzésnek, ha az adózó az adóbevallás, a költségvetési támogatás igénylése során nem tévedett, hanem a körülmények rossz mérlegelése vagy egyéb ok miatt nem használt ki valamely nyitva álló lehetőséget.
Nincs jogszabályi lehetőség arra, hogy az adózó a bevallásának olyan adatát helyesbítse önellenőrzéssel, amely nincs közvetlen hatással sem az adó alapjára, sem annak összegére. Ezt a problémát megoldandó egészült ki 2009. január 1-től az Art. 34. §. a (7) bekezdéssel, a bevallás kijavításának adózó általi kezdeményezésének lehetőségével:
az adó megállapításához való jog elévülési idején belül az adózó is kezdeményezheti az adóbevallás kijavítását, ha a bevallásban adó, adóalap, költségvetési támogatás összegét nem érintő hibát talál.
Az adózó az adókedvezményt utólag önellenőrzéssel érvényesítheti, illetőleg igénybe veheti, amennyiben a vonatkozó anyagi jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik.

Az önellenőrzés korlátai
Nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó az adóról egyáltalán nem nyújtott be adóbevallást, és nem minősül önellenőrzésnek az, ha az adózó a határidőben be nem nyújtott adóbevallását pótolja.
Ha fellebbezésre a másodfokú adóhatóság megsemmisíti az első fokú határozatot, és új eljárást rendel el, a másodfokú határozat meghozatalát követően (és az új eljárás tényleges megkezdése előtt) a vizsgált adónemek és időszakokra nem lehet önellenőrzést végezni. Ennek oka, hogy az eredeti eljárás az elsőfokú határozat megsemmisítésével nem fejeződik be (az eljárás befejezése az ügy érdemi eldöntését jelenti), hanem tovább folytatódik.
Az adóhatóság által utólag megállapított adót, költségvetési támogatást az adózó nem helyesbítheti.