Az adományra vonatkozó adóalap-kedvezmény szabályai

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI.  törvény megváltoztatta a társasági adóról és az osztalékadóról szóló (Tao) törvényt az adományozás elszámolását tekintve.

A 2012. január 1-től érvényes módosítás értelmében csökkenti az adózás előtti eredményt a közhasznú szervezetnek, a közhasznú szervezettel kötött tartós adományozási szerződés keretében, közhasznú tevékenység támogatására, vagy a Magyar Kármentő Alapnak, illetve a Nemzeti Kulturális Alapnak az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott:
támogatás,  juttatás,  térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének
- 20 százaléka közhasznú szervezet,
- 50 százaléka a Magyar Kármentő Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatása esetén,
- további 20 százaléka tartós adományozási szerződés esetén,
de együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összege.

A közhasznú tevékenységet az Egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény  szabályozza.
Ennek értelmében közhasznú tevékenység: minden olyan tevékenység, amely a létesítő okiratban megjelölt közfeladat teljesítését közvetlenül vagy közvetve szolgálja, ezzel hozzájárulva a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez.

A 2011. évre még a régi szabály vonatkozik
Fontos azonban, hogy az adományra vonatkozó adóalap-kedvezmények 2012. január 1-től hatályos új szabályait először a 2012-es adóévről szóló, 1229. számú adóbevallásban lehet alkalmazni.

A szabályozásból következően a 2011-es adóévről benyújtandó 1129. számú adóbevallásban az adóévben nyújtott támogatások tekintetében a Tao. tv. 2011. december 31-én hatályos 7. § (1) bekezdés z) pontjában foglaltak szerint kell eljárni, amely értelmében:
- a kiemelkedően közhasznú szervezet és a Magyar Kármentő Alap részére nyújtott támogatás esetén a juttatás értékének 50 százalékával,
- míg tartós adományozási szerződés esetén a juttatás értékének 20 százalékával csökkenthető az adózás előtti eredmény (a csökkentés együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összegéig érvényesíthető).